Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

У Публічній бібліотеці села Єрківці діє Виставка книги "Барви Марії Примаченко"

 

Матеріал поданий без змін

 

Барви Марії Примаченко

(з досвіду роботи Дівичківської ТГ)

 

Марія Оксентіївна Примаченко, також Приймаченко- українська народна художниця, лауреатка Національної премії ім.Т.Г. Шевченка, народилася 12 січня 1909 року в с.Болотня Іванківської волості Київської губернії.

За своє життя створила понад 800 картин. У 1937 році на Міжнародній виставці в Парижі Марія Примаченко отримала золоту медаль.

Тяжко захворівши в дитинстві на поліомієліт, Марія залишилася на все життя інвалідом. Але тяжка хвороба не зламала її. У своїх декоративних композиціях художниця зуміла відтворити ті почуття,  які живуть в народі, в його фольклорі, в його думках і сподіваннях. Звірі, птахи, фантастичні істоти, квіти, які вона малювала впродовж всього життя, вражають своєю геніальною неповторністю. А у 1970-х роках з'являється ще одна суттєва для її творчості новація - малюнки доповнюються текстами-підписами, своєрідними поясненнями-приказками, що пов'язані із зображенням.

Марія Оксентіївна Примаченко працювала майже до останніх днів свого життя і залишила людям безцінний спадок, що викликає особливі асоціації та роздуми.

У Публічній бібліотеці села Єрківці діє виставка однієї книги "Барви Марії Примаченко", де до уваги користувачів представлено книгу:

Марія Примаченко (Приймаченко): Мистецький альбом/Автори-упоряд.:Шевченео Є.І., Шестакова О.І.- К.:Народні джерела,2008.-288с.:іл.

Запрошуємо до ознайомлення.

Ольга Шульга

Директор Публічній бібліотеці села Єрківці