Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Доля, обпалена Чорнобилем»

 

Матеріал поданий без змін

 

Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить.

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

14 грудня 2021 року, з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС на території Баришівської громади  у центральному сквері зібралися ліквідатори, переселенці з 30-ти кілометрової зони, громадськість, представники органів місцевого самоврядування щоб покласти квіти біля пам’ятного знаку пам’ятного знаку на честь ліквідаторів та жертв аварії на ЧАЕС. 

Селищний голова Олександр Вареніченко звернувся до присутніх із вітальним словом : «Ми низько схиляємо голови перед усіма, хто віддав за нас своє життя у ядерному котлі, хто до останньої краплі виконав свій синівський обов’язок перед рідною землею і перед рідним народом — зупинив розповсюдження катастрофи, унеможливив її переростання у глобальний винищувальний смерч для України. Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим».

Ліквідатор аварії на ЧАЕС  Валерій Ніцак поділився спогадами про події квітня 86го року, коли він на чолі делегації добровольців відправилися в епіцентр подій.

В Баришівському культурно-мистецькому центрі  проведена зустріч з ліквідаторами  аварії  на Чорнобильській АЕС «Доля, обпалена Чорнобилем».

Ведуча заходу – директор  Баришівської ЦБС Галина Пацаловська  розповіла про героїзм  ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які захистили світ від атомного лиха.

Присутні  переглянули фільм «Мій Поліський край» із серії документальних фільмів «Рідне Полісся» та познайомилися з книгами, представленими на книжкових  виставках  «Гірчить Чорнобиль, крізь роки гірчить» та «Біль і гордість Полісся».  Книги та документальні фільми, передані  читачам Баришівської центральної бібліотеки для дорослих заступником голови правління Київської обласної громадської організації «Поліське земляцтво», членом  президії асоціації ветеранів МВС України  Василем  Івановичем  Безверхим.

З словами вдячності до ліквідаторів аварії на ЧАЕС звернулась голова Баришівської громадської організації «Союз Чорнобиль»  

Майже три десятиліття минуло з часу найбільшої техногенної катастрофи. Проте ця рана назавжди залишиться на тілі України, як і пам’ять про тих, хто ціною власного життя та здоров’я ліквідовували наслідки аварії на ЧАЕС, аби захистити і зберегти життя мільйонів людей.

Провідний методист із питань

культурної  спадщини та туризму

відділу культури та туризму

Баришівської селищної ради

Катерина Комаревич