Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Справжня атмосфера Андріївських вечорниць

 

Матеріал поданий без змін

 

Андріївські посиденьки

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

Зима приносить нам багато теплих родинних свят, традицій та обрядів.

13 грудня ми святкуємо день святого Андрія Первозванного. З усього річного циклу свят воно вважається найбільш таємничим, а народні обряди походять ще від дохристиянського свята Калити. Традиційно в Україні молодь збиралась на  Андріївські вечорниці для ворожіння, випікання калити та парубоцьких збитків. Звісно, що тепер більшість звичаїв забулась та відійшла в минуле, але частина з них живе й по сьогодні.

Щоб згадати ці традиції, 13 грудня 2021 року працівники Баришівської бібліотеки для дітей Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради, запросили дівчат та хлопців у читальний зал, який був прикрашений в стилі  української світлиці, де можна було відчути справжню атмосферу Андріївських вечорниць. 

Діти мали змогу доторкнутися до минувшини, відчути красу давніх обрядів , про які розповіла  провідний бібліотекар Юлія Гранько.  А далі були веселі забави та конкурси. Одним із ключових моментів вечорниць був обряд кусання калити.

Калита - це круглий великий корж, який символізує сонце. Калиту зазвичай тримає на довгій палиці,так званий пан Калитинський.  А дівчата повинні підстрибуючи, відкусити калиту. 

Усі учасники вечорниць могли скуштувати калиту з узваром та чаєм.

Приємна атмосфера заходу залишила гарні враження і теплий спогад про давні звичаї.

це далеко не всі види веселих забав на Андрія, ми знаємо лише маленьку часточку обрядів Андрієвських вечорниць, які проводили наші предки. Але і сьогодні це свято веселе і колоритне, яке святкують незалежно від віку.

Ольга Биба

зав. Баришівською бібліотекою для дітей