Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Місце зустрічі – країна Дитинства - з досвіду роботи КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П. Красножона Київської області

 Матеріал поданий без змін

Міжнародний  день захисту дітей у Білоцерківській міській територіальній громаді

 Місце зустрічі – країна Дитинства

(З досвіду роботи КЗ БМР Білоцерківська ЦБС ім. П. Красножона Київської області)

 

Щороку 1 червня увесь світ відзначає Міжнародний день захисту дітей. До цієї події долучилися колективи бібліотек Білоцерківської міської територіальної громади. Не зважаючи на прохолодну погоду, бібліотекарі створювали свято для дітвори. Святкували скрізь і всюди: у парку культури й відпочинку ім. Т. Г. Шевченка (ЦБ, ф. 1), на майданчиках перед бібліотеками, на сільських площах. 

Бібліотекарі довго готувалися, щоб подарувати якнайбільше позитивних емоцій дітям. На локаціях привертали увагу перехожих яскраві книжкові виставки: «Книги дивовижний сад, де кожен шукає плоди на свій смак» (ЦДБ), «Дітям і квітам всміхається літо» (ф. 1), «Королівство дитячих мрій» (ф. 3), «Ми всі діти твої, Україно!» (с. Шкарівка), «В гостях у казки» (с. Терезине) тощо. Діти радо брали участь у різноманітних конкурсах: знавців української казки «Вік житиме казка знайома» (ЦДБ), «Завари чай наосліп» та «Часу не гай, швидко відповідь давай» (ф. 6). Звичайно, усі без винятку діти люблять гратися і дорослі про це прекрасно знають. Тому організували для малечі ігри та ігри-квести: «Коло дружби» (ф. 4), «DIXIT» (ф. 5), «З казковими героями до Країни Права» (ф. 6), «Лабіринтами щасливого дитинства» (ф. 10), «У пошуках скарбів» (с. Терезине) тощо. З особливим завзяттям і задоволенням дітлахи взяли участь у змаганнях незвичайних художників «Намалюй з закритими очима» (ф. 1). 

Жодне дитяче свято не може відбутися без вікторин. Цього разу бібліотекарі підготували такі: «Відгадай героїв народних казок» (ЦДБ), «Українські символи» (ф. 4), «Часу не гай, швидко казку пригадай» (ф. 6) та багато інших. Активно долучилися діти й до природничої вікторини «Знай, люби, бережи природу», яку провели працівники центральної бібліотеки у парку культури й відпочинку ім. Т. Г. Шевченка. Цікаво було дітворі розгадувати кросворди та ребуси.

Особливо багато бажаючих було взяти участь у майстер-класах:  виготовлення листівок «Барви сонячного літа» (ЦБ), прикрас для рюкзаків «Веселі смішарики» (ф.3 ), паперової аплікації «Сонечко» та «Пластилінова казка» (ф. 3), «Іграшка із солоного тіста» та «Квітка і пташка із гофропаперу» (ф. 10 спільно з КЗ БЦ МР Клубу за місцем проживання «Прометей»), «Прикраси для пряників» (с. Шкарівка)...

Родзинками святкування стали вистави бібліотечних лялькових театрів: «Знайко та Незнайко» (ЦДБ), «Невдячна мишка» (ф. 1).

Зрозуміло, що це далеко не всі заходи, які підготували бібліотекарі для дітей Білоцерківської громади. Неймовірні враження отримали діти і від інсценізації казки «Колобок» (ЦДБ), виставки малюнків вихованців КЗ БМР «Прометей» ДЮК «Вікторія» «Світ очима дітей» (ЦДБ), гри-асоціації «Поясни значення слова» (ф.2), виступу танцювального колективу «Зорепад» зі святковим флешмобом (с. Пилипча), нагородження  учасників виклику #ейфоризми (ф. 5), ігр із клоуном Льовою (с. Вільна Тарасівка), конкурсів малюнків на асфальті, яскравого аквагриму на личках (ф. 9), танців, співів, естафет, виставок малюнків, оглядів дитячих книг та журналів.

Свято закінчилося, а вражень від нього вистачить і до наступного року. 

Олександра Нагорна,

гол. бібліограф відділу метод. 

та бібліограф. роботи КЗ БМР 

Білоцерківська ЦБС 

ім. П. Красножона 

Київської області