Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

 

Матеріал поданий без змін

 

15 травня – День Європи в Україні.

(З досвіду роботи КЗ «Публічна бібліотека» Вишневої міської ради Бучанського району Київської області)

У понеділок, 10 травня, в Україні стартувала інформаційна кампанія з нагоди Дня Європи, який відзначатиметься 15 травня.

З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана.

9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».

Відзначення Дня Європи в Україні - це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.

До Дня Європи у КЗ «Публічна бібліотека» Вишневої міської ради розкрито книжкові виставки. 

 Постійно діюча книжкову виставка «Об'єднана Європа: єдність у різномаїтті», що розкриває досвід різних країн та прогнозує шляхи розвитку для України у Європейському Союзі. З матеріалів виставки можна дізнатися, з чого починався Європейський Союз, як сформувався і яке місце посідає в міжнародні системі, а також про відносини України і ЄС.

Виставка «Літературними шляхами Європи» має мету познайомити читача з художньою літературою європейських письменників та поетів, починаючи від епохи Відродження і закінчуючи творами наших сучасників. Європейська література утверджує вічні цінності, зосереджує свою увагу передусім на людині, її особистому, громадському житті, ставить і розв’язує кардинальні питання буття; що є добро, а що — зло? У чому сенс життя? Така література не може не цікавити молодь.

Мистецький вернісаж «Знайомтесь: шедеври Європи» знайомить наших користувачів з виданнями  про життєвий шлях геніальних європейських композиторів, архітекторів, композиторів, а також представлені художні альбоми музеїв Європи.