Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

У Публічній бібліотеці села Єрківці підготовлено книжкову виставку-пам'ять «Безсмертна слава у віках»

 

Матеріал поданий без змін

 

Безсмертна слава у віках

(З досвіду роботи Дівичківської ТГ Київської області)

8-9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні.

Святий обов’язок кожної бібліотеки – донести до нащадків історичну правду про війну та її героїв, їх подвиги, радощі перемог та біль втрати бойових друзів, зробити все для того, щоб ніколи не перервався зв'язок поколінь.

До цієї пам’ятної дати в Публічній бібліотеці села Єрківці підготовлено книжкову виставку-пам'ять «Безсмертна слава у віках».

Всього три місяці знадобилося німецьким військам, щоб просунутися від кордону до Єрківець. У середині вересня під селом точились жорстокі бої. Село боронили 4-та дивізія НКВС та 227-й полк під командуванням майора Тимофія Вагіна. Сили були нерівні і хоч німецькі загарбниками увійшли у село 21 вересня бої тривали до початку жовтня. В полон потрапило близько 150 солдатів та офіцерів. Їх тримали в тимчасовому таборі, який гітлерівці обладнали на околиці села. З осені 1941 року до вересня 1942 року більшість із них померли від голоду та холоду. Старожили розповідали, що на Бобровнику (так називали куток, де жив куркуль Бобровник.), була велика хата, а біля неї колодязь, туди німці скидали мертвих та напівживих полонених солдат. До сьогодні достеменно невідомо скільки там всього  було загиблих. Після війни 124-х невідомих червоноармійці поховали у Братській могилі села. Чотирьом із них вдалося встановити прізвище.

В німецькій окупації село перебувало два роки.

На примусові роботи до Німеччини було відправлено близько 210 осіб. 

Загалом в боях на війні загинуло 169 єрківчан. Зникло безвісти 172 особи. Загинули в полоні 32 особи.  Потрапили в полон, але вижили та повернулись додому 28 осіб. Вивезено на примусові роботи до Німеччини 209 осіб.  Остарбайтери, які потрапили в концтабори: Аушвіц Беркенау – 1 особа, Бухенвальд – 1 особа, Дахау – 6 осіб, із них 3 чоловіки розстріляно, 3 особи вижило. Повернулося з війни 467 єрківчан. 

Кожен користувач бібліотеки має можливість ознайомитися з літературою про події Другої світової війни, із спогадами єрківчан, які воювали на фронтах, були в’язнями концтаборів та просто жили на окупованій території села, а також з листами остарбайтерів, адресованих близьким у рідне село. До уваги відвідувачів книгозбірні пропонується  виставка-інсталяція «Предмети побуту, які були у вжитку в сім’ях остарбайтерів». 

Зібраний матеріал допоможе усвідомити, що мир, злагода та спокій у державі – це найголовніше, чого ми прагнемо у наш такий неспокійний час. 

 

Ольга Шульга,

директор Публічної бібліотеки

села Єрківці Дівичківської ТГ