Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Обухівська центральна публічна бібліотека для дорослих підготувала та провела інформдосьє «Слово про Ірину Жиленко»

 

Матеріал поданий без змін

 

Слово про Ірину Жиленко

/До 80-річчя від дня народження/

(з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

Ірина Володимирівна Жиленко – українська поетеса, дитяча письменниця, журналістка та мемуаристка. Народилася 28 квітня 1941 року у Києві.  Дебютувала 1965 року збіркою «Соло на сольфі», яка спричинила тривалу дискусію у пресі.

Закінчила Київський державний університет імені Тараса Шевченка. Письменницю Ірину Жиленко насправді звали Іраїдою, потім вона змінила ім'я. Ірина Жиленко дружина відомого українського письменника Володимира Дрозда.  У шлюбі Ірини та Володимира народилося двоє дітей: Орися Жиленко, яка зараз історик та вчений, дослідниця історії Києво-Печерської лаври, та син Павло Дрозд, який зараз працює комп’ютерним генієм.

Літературна творчість подружила поетесу з  Євгеном Сверстюком, Опанасом Заливахою, Василем Симоненком, Іваном Дзюбою, Михайлиною Коцюбинською, Іваном Світличним, Аллою Горською, Василем Стусом.

З-під пера І. Жиленко вийшло п’ять збірок для дітей: «Достигають колосочки» (1964 р.), «Вуличка мого дитинства» (1978 р.), «Двічі по два — дорівнює кульбабці» (1983 р.), «Казки буфетного гнома» (1985 р.), «Новорічна історія про двері, яких нема, і про те, як корисно іноді помилятися номером» (1986 р.). Це мудрі й світлі поезії, в яких багато вигадки, світла, тут твориться весела, грайлива казка, що вчить добру та людяності.

За книгу віршів «Дівчинка на кулі» у 1987 році її вшановано літературною премією імені Володимира Сосюри; за збірку «Вечірка у старій винарні» у 1996 році присуджено Національну премію імені Тараса Шевченка. За вагомий особистий внесок у розвиток української літератури, багаторічну плідну творчу діяльність Ірину Жиленко було нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня. За активну участь у культурному житті та за книгу спогадів «Homo feriens» у 2012 році письменниця удостоєна премії імені Василя Стуса (Українська асоціація незалежної творчої інтелігенції).

Найбільшим горем у житті Ірини Жиленко була втрата її другої половинки: Володимир Дрозд помер у 2003 р. Лише підтримка друзів допомогла тоді поетесі вийти з важкого стану.

Після смерті Володимира – Ірина Жиленко відійшла від публічного життя та поселилася у селі Халеп'я на Київщині, де проживав її чоловік.

Ірина Жиленко померла 3 серпня 2013 року, письменниця помандрувала до свого лицаря.

До 80-річчя від дня народження поетеси Обухівська центральна  публічна бібліотека для дорослих Обухівської міської ради підготувала та провела інформдосьє «Слово про Ірину Жиленко» та презентувала тематичну викладку – персоналію.

Л.Храпач,

завідувачка Обухівською

центральною публічною

бібліотекою для дорослих