Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

18 квітня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам’яток і визначних місць

 

Матеріал поданий без змін

 

ВИЗНАНІ  ПЕРЛИНИ  УКРАЇНИ

(з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

18 квітня  у всьому світі відзначається Міжнародний день пам’яток і визначних місць, започаткований з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць (ІКОМОС) у 1982 році.

В Україні цей день має назву «День пам’яток історії та культури» і встановлений він згідно Указу Президента від 23 серпня 1999 року, його також відзначають щорічно 18 квітня.

У липні 2000 року Президент України підписав Закон “Про охорону культурної спадщини”, котрий регулює правові, організаційні, соціальні та економічні стосунки у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об’єктів культурної спадщини в громадському житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. Згідно із Законом, об’єкти культурної спадщини, що перебувають на території України, охороняються державою… 

Останнім часом в суспільстві пробуджується свідомий інтерес до культурного надбання. Люди почали частіше згадувати про славетну історію свого народу, події, на честь яких встановлені пам’ятники.

Унікальні історико-культурні надбання, які століттями створювалися на території нашої країни попередніми поколіннями, є невід’ємною складовою культурної спадщини України. Зберегти надбання минулого, відновити втрачене та передати неоцінені здобутки майбутнім поколінням – висока і благородна місія тих, хто щоденною працею зводить міцний мур національної свідомості. Байдужість до духовного розвитку нації, зневага до культурної спадщини призводить до невиправних втрат в усіх сферах культурного життя. У фонді Обухівської центральної публічної бібліотеки  Обухівської міської ради є багато ілюстрованих книжок і фотоальбомів з історичними пам’ятками нашої Батьківщини. До свята в читальному залі оформлено виставку - екскурсію “Визнані перлини України” та проводяться огляди і перегляди літератури. 

Світ несказанно багатий на культурні пам’ятники та різні історичні визначні пам’ятки, але чи буде у наших нащадків можливість помилуватися ними, доторкнутися до минулого, цілком залежить від нас.

Л.Храпач,

завідуюча Обухівською центральною 

публічною бібліотекою для 

дорослих Обухівської міської ради