Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Громадсько-політична газета "Обухівські вісті" надрукувала цікаві відомості про село Нещерів Обухівської ТГ

 

Матеріал поданий без змін

 

СЕЛАМИ НАШОЇ ГРОМАДИ.

БУДЬМО ЗНАЙОМІ: НЕЩЕРІВ

(З досвіду роботи Обухівської ЦМБ)

 

Шановні читачі! У циклі публікацій «Селами нашої громади» ми знайомимо вас ближче з історією, особливостями і культурною спадщиною сіл-сусідів, що після місцевих виборів увійшли до Обухівської міської територіальної громади. У минулому випуску ми поринули в давню історію і сучасне життя села Германівка. Сьогодні ж наш тур пролягає через не менш славетне, історичне село – Нещерів. Приєднуйтесь до цікавої подорожі!

Село Нещерів розташоване на правому березі річки Стугна, за 3 кілометри від міста Обухів. Його заснування датується 1605-м роком. Неважко здогадатися, що історична назва села пов’язана з ім’ям відомого Нестора Літописця, а раніше звучала як Нещир, Несторів. Місцевість також відома як родова власність багатого козацького роду сербського походження Гудим-Левковичів. Один із представників цього благодатного роду в 1794-му році побудував у селі Преображенський храм, що є унікальним і досить цікавим зразком українського бароко. Церква вважається найпізнішим зразком такого

стилю в Україні, адже вже 1800-му Павло I видав указ про будівництво церков

лише у синодальному стилі. На території храму також розташований старовинний кам’яний хрест, кілька могил монахів та архімандрита Мельхиседека. У храмі є склеп, форма та коридори якого породили легенди про загадкові підземні ходи протяжністю в декілька кілометрів. Як розповідають місцеві, там було знайдено рештки поховань духовенства, розграбовані в радянські часи. 

Серед об’єктів культурної спадщини села Нещерів – Спасо-Преображенський скит, каплиця в монастирі, братська могила воїнів Радянської Армії, які загинули в роки Другої світової війни. До речі, цікава і досить зворушлива деталь пам’ятника воїнам – пробита кулею каска, а на якій сидить маленька пташка. Також на теренах Нещерова розташований гідрологічний заказник місцевого значення, що був створений у 1988 році, відповідно до рішення Київської обласної ради.

До речі, останні три роки село вабить гостей не тільки історичними, але й гастрономічними турами на Еко-ферму, де розводять равликів. Нині населення Нещерова невелике і складає понад 450 жителів. У селі функціонує школа, а також клубний заклад, де займаються діти віком від 6-ти до 16-ти років різними видами художньої самодіяльності. 

Цікаві факти:

У 2012 році в Нещерівському монастирі відбувалися зйомки фільму «Старець Паїсій і я, стоїть догори ногами», режисер Олександр Столяров. У 2019 році вийшов фільм «Тиша» про життя обителі, знятий зусиллями самих насельників монастиря.

Аліна Савченко