Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

В Обухівській центральній публічній бібліотеці Обухівської міської ради оформлено викладку – вшанування

 Матеріал поданий без змін

І КОЖНА СТЕЖКА – ШЛЯХ

/До 80-річчя від дня народження Л.Горлача/

(з досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

«Для мене моя поезія – моя доля. 

Не я обрав її , а вона мене». 

Леонід Горлач 

 

Леонід Горлач (Коваленко) належить до другої хвилі поетів шістдесятників. Вийшовши до читача в 1965 році першою збіркою лірики «Сонце в зіницях», за десятки років натхненної праці написав і випустив у світ до півсотні книжок лірики, творів для дітей, поетичного епосу, прози й публіцистики. За творчі здобутки удостоєний міжнародних і всеукраїнських премій: імені М. Островського, І. Нечуя-Левицького, А. Малишка, Г. Сковороди, В. Винниченка, В. Свідзінського, а в 2013 р. за збірку поезій «Знак розбитого ярма» Леонід Горлач удостоєний звання лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка.

Він є автором  поетичних збірок: «Сонце в зіницях», «Танок дощу», «Четвертий вимір», «Світовид», «На відстані душі», «Десант у квітні», «Обрії душі»; історичних поем та романів «Ніч у Вишгороді», «Слов’янський острів», «Чисте поле», «Перст Аскольда»,«Руїна (або життя і трагедія Івана Мазепи)», «Мамай»; багатьох книжок віршів та балад для дітей – «Зелений букварик», «Чумацький шлях», «Дивна мандрівка»; повістей «Буран», «Золота пора»; літературно-критичних нарисів «Платон Воронько», «Павло Усенко»; документальних повістей-репортажів «Магистраль века», «От Днепра до Амура», «Дальневосточное кольцо» (у співавторстві з С. Тельнюком), «Прима грацій».

Поезія Леоніда Горлача завжди сучасна й актуальна, адже утверджує вічні цінності в житті особи й народу. Вона звучить на російській, білоруській, грузинській та вірменській мовах.

4 квітня письменник відзначає своє 80-ти річчя.  До цієї дати  в Обухівській центральній  публічній бібліотеці Обухівської  міської ради  оформлено викладку – вшанування «І кожна стежка – шлях», біля якої проводяться бесіди – ознайомлення з творчістю письменника. 

Своїми  творами Леонід Горлач засвідчив, що він поет високого рівня майстерності, поет видатний. Його лірика та романи варті найвищої оцінки.