Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«ДЖЕРЕЛО ТВОРЧОСТІ ГЕНРІХА МАННА»

 Матеріал поданий без змін

«ДЖЕРЕЛО ТВОРЧОСТІ  ГЕНРІХА  МАННА»

до 150-річчя від дня народження

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки для дорослих Обухівської міської ради Київської області)

                                              

Генріх Манн - німецький письменник, есеїст, драматург, більше прославлений як романіст.  Народився Генріх Манн в м. Любек 27 березня  1871 року в старовинній бюргерській сім'ї. Його батько в 1877 році був обраний сенатором Любека з фінансів і господарства. Після Генріха в сім'ї народилося ще четверо дітей - Томас, Юлія, Карла і Віктор. Мабуть, не багато родин за всю історію людства можуть похвалитися тим, що за життя двох поколінь вони дали світові аж п'ять письменників і серед них двох таких всесвітньовідомих, як брати Генріх і Томас Манни. В родині Маннів художній хист був притаманний майже всім її членам, навіть тим, хто за юнацьких років обрав шлях, далекий від мистецтва, як, наприклад, Віктор Манн, молодший з братів, учений-агроном, що написав цікаву історію своєї обдарованої родини.

 Життєвий і творчий шлях Генріха Манна не був легким і простим, були на ньому свої труднощі, зупинки, шукання і помилки. Шлях Генріха Манна як літератора розпочинається в 1900 р. з роману «Земля обітована», тепло зустрінутого читачами. У 1903 р. побачила світ трилогія «Богині».    Найбільш відомі романи письменника : «Учитель Гнус , або Кінець одного тирана», «Вірнопідданий», «Молоді літа короля Генріха IV», «Літа зрілості короля Генріха IV».

 В одному з романів автор написав: «Ми закінчимо свої дні. Але світ нашої свідомості перейде в інші уми, далі ще в інші. Через багато століть прийде епоха людей, котра буде думати і діяти  як ми». Це можна розглядати як духовний заповіт письменника.  

27 березня Генріху Манну виповнюється 150 років. До цієї дати в Обухівській центральній публічній бібліотеці для дорослих Обухівської міської ради оформлено тематичну викладку-персоналію «Джерело творчості Генріха Манна». Біля неї проводяться тематичні бесіди та інформдосьє.