Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Їх серця б’ються на небесах»

 

Матеріал поданий без змін

 

Пам'яті Героїв Небесної Сотні

(з досвіду роботи Іванківської ЦБС)

 

Кожна самобутня нація має свої важливі історії, які характеризують її, говорять про те, що для неї є цінним та важливим. Уже сьомий рік поспіль ми згадуємо події, які сколихнули не тільки нашу Україну, а й увесь світ.

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні – пам'ятний день, що відзначається щорічно в Україні згідно Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні». Це свято мужності українського народу, це день свободи та рівноправ’я, день боротьби за краще майбутнє! 

До річниці кривавих подій на Майдані та в пам'ять про Героїв Небесної Сотні в бібліотеках  Іванківської ЦБС влаштовані  книжкові виставки «Їх серця б’ються на небесах» (с. Кухарі), «Їх дух незламний і безсмертний»  (с. Горностайпіль), «Були ми там, куди нас кликав час», виставки-пам'яті «Новий час, нові Герої» (с. Мусійки), «Небесна Сотня. Слава Героям!» (с. Коленці), «Подвиг Героїв Небесної Сотні» (с. Станішівка), «Герої сьогодення. Небесна Сотня» (с. Піски), «Небесній Сотні вдячні за свободу» (с. Страхолісся), виставки-реквієми «За чисті душі, що злетіли в небо» (с. Прибірськ), «Вшануй хвилиною мовчання, Вкраїно, тих, що полягли» (с. Сукачі), «Були ми там, куди нас кликав час» (с. Олива, с. Дитятки), «Йшли під кулі за кожного з нас» (с. Кропивня), тематичні виставки «Небесна Сотня… юнаки, батьки… їх імена не забути» (с. Мала Макарівка), «Пам'яті Героїв Небесної Сотні» (с. Русаки, с. Пироговичі), виставки-інформаційних матеріалів «Новий час, нові Герої» (с. Підгайне), «Були ми там, куди нас кликав час» (с. Зорин), виставки-меморіали «Герої не вмирають… Просто йдуть з Майдану – в небо» (с. Оране).

https://cutt.ly/jlj1cKI

У фойє районного будинку культури Світлана Годун та Наталія Олещенко, бібліотекарі Центральної районної бібліотеки  провели годину пам’яті «Небесній Сотні вдячні за Свободу». На заході були присутні селищний голова Тетяна Свириденко, Світлана Чеканова-Губер - мама бійця «Легіону свободи», солдата роти «Карпатська Січ», 93 Окремої механізованої бригади, загиблого Олега Габорака, депутати селищної ради, бібліотекарі та працівники відділу культури, туризму, молоді та спорту.

https://cutt.ly/8lj6PEW

Валентина Шаботенко, зав. філіалом Розважівської бібліотеки-філії №2 разом з  селищним головою Іванківської ОТГ Тетяною Свириденко, представниками керівного складу Іванківської ОТГ вшанували пам'ять загиблих учасників Майдану та поклали квіти до пам'ятника Небесній Сотні.

https://cutt.ly/olj6rav

В Страхоліській бібліотеці-філії №47 вшанували пам'ять хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальної дошки Дворянець Антоніни Григорівни, Героя Небесної Сотні, Героя України, уродженки Чорнобильського району, яка загинула на Майдані 18 лютого 2014 року.  

https://cutt.ly/vljBct2

Пам'ять Антоніни Дворянець вшанували і в Горностайпільській бібліотеці-філії №46 під час літературно-поетичної години «Майдан – Революція духу»

https://cutt.ly/OljMDGS

В Термахівській бібліотеці-філії №10, біля книжкової виставки «Життя обірвані на злеті», було проведено інформаційну годину для дітей. Урок мужності та година пам’яті «А сотню вже зустріли небеса» пройшли у Варівській бібліотеці-філії №28 та Кухарській бібліотеці-філії №4

Пам'яті мужнім учасникам Майдану був присвячений урок пам'яті «Небесна сотня – на небесах» в Підгайненській бібліотеці-філії №27.

Вшановували Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання та запалювали свічки пам'яті на патріотичних годинах «Пам'яті героїв Небесної Сотні» (бібліотека-філія№36 с. Леонівка),«Ті, що змінили нашу державу і наш народ» (бібліотека-філія №8 с. Шпилі, бібліотека-філія №18 с. Соснівка), «Ми пам’ятаємо» (с. Димарка).

В Запрудській бібліотеці-філії №11 відбулася зустріч з воїном-контрактником Артемом Руслановичем Вождаєнко.

https://www.facebook.com/groups/214981662857375

Згадали події, які відбувалися на Майдані 2014 року на відео-уроці «Нові часи, нові герої» в Районній бібліотеці для дітей. Учасники заходу переглянули фільм «Небесна Сотня поіменно. Пам'яті Героїв Небесної Сотні» та ознайомились з матеріалами книжкової викладки « Вдячні за свободу».

https://cutt.ly/Elj6vRU

На сторінці Іванківської ЦБС в соціальній мережі Фейсбук Олізарівська бібліотека-філія №41 пропонує переглянути відео-презентацію книжкової виставки «Герої сьогодення - Небесна Сотня».

https://cutt.ly/Zlj6XXa

Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в нашій пам’яті.  Герої не вмирають! Світла пам'ять Небесній Сотні! 

Людмила Яковенко,

бібліограф Іванківської ЦРБ