Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

В Публічній бібліотеці села Єрківці оформлено тематичну виставку «Афганістан - вічний біль та неспокій».

 

Матеріал поданий без змін

 

Афганістан - вічний біль та неспокій

 

(з дозвіду роботи Єрковецької публічної бібліотеки Дівичківської ТГ Київської області)

 

Щорічно, 15 лютого, згідно указу Президента України від 11 лютого 2004 року № 180  установлено День вшанування учасників бойових дій на 

території інших держав. Дата  приурочена до завершення виведення військ колишнього СРСР з території Афганістану 15 лютого 1989 року.

Бої закінчились, а історія вічна.

Залишилась в історії і Афганістанська війна, через горнило якої за довгих 10 років пройшло більше 160 тисяч українців. 

За даними книги «Чорні тюльпани. Афганський мартиролог України» поранення отримали 8000 українців, з них 4687 повернулися додому інвалідами, а 3087 осіб віддали своє життя.

В Публічній бібліотеці села Єрківці оформлено тематичну виставку «Афганістан  - вічний біль та неспокій». У книзі Гича М.М. «Єрковці. Історія села Переяславського краю. Збройні конфлікти. 1939-2020 рр. Світлини. Документи. Людські долі» у розділі «Вони вимушено брали участь у чужих війнах» міститься інформація про єрківчан,  які  були учасниками бойових дій на території інших країн (В’єтнамі,  Чехословаччині, республіках Кубі та  Афганістан).

Віриться, що через спогади, світлини,  розповіді, поезії, які пропонуються користувачам, кожен зрозуміє, що найстрашніше і найбезглуздіше у світі – це війна. 

Директор Публічної бібліотеки 

села Єрківці Дівичківської сільської ради

Ольга Шульга