Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Пам’яті героїв Крут - з досвіду роботи Дівичківської ОТГ Київської області

 Матеріал поданий без змін

Пам’яті героїв Крут

(З досвіду роботи Дівичківської ОТГ Київської області)

 

Наша історія вмита кров’ю і сльозами. Саме тому ми повинні її знати.

Понад 100 років тому відбулась одна з найтрагічніших подій в історії нашої країни.

29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути (за 18 км від м. Ніжина Чернігівської області) по лінії Москва – Бахмач – Київ відбувся нерівний бій сотні Юнацької школи ім. Б. Хмельницького з 4-х тисячним загоном більшовицької армії. У тому нерівному бою загинуло близько 300 юних бійців. Серед полеглих був і командир студентського куреня сотник Омельченко. Опір під Крутами на декілька днів стримав окупацію Києва більшовицькою армією.

19 березня 1918 року було вирішено урочисто переховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання.

До цієї події в Публічній бібліотеці с. Єрківці був проведений історичний екскурс «Крути: і сум, і біль, і вічна слава», а також до уваги користувачів пропонується тематична книжкова виставка  «Пам’яті героїв Крут» . 

Запрошуємо ознайомитися з матеріалами, які розповідають про  перебіг подій столітньої давності. Читачі зможуть відтворити  реальний образ того героїчного, безприкладного в історії бою. Книги містять і карту подій, і цитати з розповідей очевидців і навіть газетні вирізки.

Ольга Шульга,

директор Публічної бібліотеки 

села Єрківці Дівичківської ТГ 

Київської області