Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Історичний екскурс «Шлях до хрещення Київської Русі»

 

Матеріал поданий без змін

 

ХРЕЩЕННЯ  КИЇВСЬКОЇ РУСІ

(З досвіду роботи Обухівської ЦРБ)

Понад тисячу років тому відбулася важлива подія, яка змінила хід історії й визначила долю багатьох поколінь українців. Йдеться про хрещення Київської Русі. Цього року Україна святкує вже 1032-гу його річницю.

Шлях Київської Русі до християнства – це тривалий і складний процес, що розтягнувся в часі на багато століть. Так, першою правителькою Русі, яка офіційно прийняла християнство, була княгиня Ольга. Відбулося це, за різними джерелами, у 955 або 957 році під час паломництва княгині Ольги до Константинополя. Там вона прийняла хрещення з ім’ям Олена від самого Константинопольського Патріарха, а хрещеним батьком став імператор Костянтин VII Багрянородний. Княгиню Ольгу вважають покровителькою православної віри. Завдяки її діяльності на Русі почали будувати храми, встановлювати хрести й знищувати язичницьку символіку. Однак її діяльність не знаходила підтримки і розуміння у її найближчому оточенні. Продовжити справу княгині Ольги – хрестити Київську Русь й проголосити християнство державною релігією – зміг лише її онук князь Володимир Великий.

День Хрещення Київської Русі щороку відзначається на державному рівні. Датою свята обрано 28 липня – адже саме цього дня православний світ вшановує пам’ять рівноапостольного князя Київського Володимира Святославовича.

До цієї дати працівники центральної районної бібліотеки для дорослих: завідуюча районною бібліотекою для дорослих  Л.Храпач та бібліотекар відділу обслуговування Г.Василенко підготували та провели  історичний екскурс «Шлях до хрещення Київської Русі» та  огляди книжкових виставок: «Україна – земля споконвічних християнських святинь» і «Духовне відродження – шлях у майбутнє», адже найбільшим надбанням українського народу є його духовна культура, а бібліотеки є носіями цієї культури. Ми запрошуємо всіх, хто цікавиться даною тематикою до бібліотеки!