Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Бібліотечні працівники Кагарлицького району Київської області взяли активну участь у відзначенні Дня пам’яті та примирення, а також 9 травня

 

Матеріал поданий без змін

 

До 75 річчя Перемоги

«Пам’ятаємо. Славимо. Вшановуємо» 

(з досвіду роботи бібліотек Кагарлицького району Київської області)

8 – 9 травня країна відзначила Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни, 9 травня – 75 річницю  Перемоги над нацизмом у Європі.

Відповідно методичних порад РОМЦНТ бібліотечні працівники району взяли активну участь у відзначенні цих знаменних дат, зокрема провели упорядкування прилеглих територій до пам’ятників, братських могил, здійснили покладання квітів до них, вшанували пам'ять загиблих земляків та воїнів, які визволяли їх населенні пункти, створили відео презентації на місцевих історичних  матеріалах, влаштували наочні форми популяризації книги (книжкові виставки, тематичні перегляди літератури тощо). Матеріали опублікували онлай на сторінках бібліотек та своїх власних у мережі фейсбук. 

Буртівська сільська бібліотека спільно з сільським краєзнавчим музей презентувала відео про односельчан, які не повернулися з фронтів Другої  світової війни «День пам’яті». (https://www.facebook.com/profile.php?id=100032631650666)

Демівщинська сільська бібліотека - відео фото односельчан, які не повернулися з фронтів Другої  світової, відео покладання квітів до братської могили працівниками культури, відео минулого року святкування даної  події.  Користувач бібліотеки Головченко Максим привітав піснею онлайн усіх з Днем Перемоги «Спливають роки, відлітають у вічність» (https://www.facebook.com/profile.php?id=100022970462401)

Черняхівська та Халчанська сільська бібліотека презентували   відео покладання квітів  до пам’ятників, братських могил та відео  урочистого заходу за минулий рік.  ( https://www.facebook.com/groups/380931352769150/)

(www. facebook.com /groups/176308453729587)

Працівники  культури сіл Кадомка, Антонівка  упорядкували прилеглу територію  до братських могил загиблих воїнів та здійснили покладання квітів    8 травня. 

Бібліотечні працівники району влаштували онлай перегляди наявної у бібліотеках літератури про Другу світову війну, її учасників та ветеранів: 

міська бібліотека для дорослих «Героїчна Україна: від минулого до сучасності» (https://www.facebook.com/profile.php?id=100017175399757 )  

міська бібліотека для дітей   «Не забудемо ніколи цей вкарбований у нашу долю день»; 

Шубівська сільська бібліотека «В житті є пам'ять, що ніколи не вмирає»;

Сущанська сільська бібліотека «Там краплями крові маки цвітуть»;

Ставівська  сільська бібліотека «В кожнім серці – слава всім героям!».

Мирівська сільська бібліотека «Друга світова» - про односельчан розстріляних і замучених на смерть під час окупації, вивезених на примусові роботи до Німеччини, загиблих на фронтах війни; 

www. facebook.com/groups/348740243022152   

Вітання односельців з Днем Перемоги з використанням архівних матеріалів заходів зробив  Шпендівський заклад культури,   тематичну поличку «У бронзі, і граніті, у книгах і піснях – їх подвиг буде жити у віках» було влаштовано у бібліотеці.

Ставівська сільська бібліотека (завідуюча Васильчук Ольга Михайлівна) у феєсбуці  провела челендж «Пам’ятаємо. Славимо. Вшановуємо», в якому взяли  участь 12 чоловік (Васильчук О.М., Коршунова А.П., Лавренюк Т.В., Войцехівський Р., Лисенко В., Михайленко Я. та ін.) та представили фото 15 своїх родичів, які визволяли Україну від нацистських загарбників (дідусів, бабусь, свекрів, тіток). https://www.facebook.com/profile.php?id=100023293991366

Провідний методист РОМЦНТ

відділу культури, молоді та спорту 

Кагарлицької райдержадміністрації 

Антоніна Коршунова