Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Його весна довіку не зів'яне, його «Кобзар» нікому не спалить»

 Матеріал поданий без змін

«Його весна довіку не зів'яне, його «Кобзар» нікому не спалить»

(З досвіду роботи Таращанської РЦБС Київської області)

 

180-річчю виходу «Кобзаря», був приурочений захід «Його весна довіку не зів`яне, його «Кобзар» нікому не спалить», що відбувся 11 березня в читальній залі Таращанської районної бібліотеки.

Усі, хто був присутній цього дня на літературному ювілеї, мали змогу доторкнутися до нетлінного слова Генія. Прозвучали на ньому усі вісім поезій, які були  вміщені у першому випуску «Кобзаря». Безсмертну елегію «Думи мої, думи мої» слухали у запису легендарного Бориса Гмирі, думку «Нащо мені чорні очі» – у неперевершеному виконанні Оксани Петрусенко. Вірші читали учні шкіл: Вікторія Трутенко та Максим Штика, «Перебендя» Аня Коваль, «Тополя»Олександра Корженецька, «Катерина»Аня Мельникова, «Іван Підкова»Міша Горошко та в запису акторів театру «Тарасова ніч» і «До Основ’яненка».

Увесь «Кобзар» нерозривно зв’язаний з народною творчістю. Це цілком природно й зрозуміло. Поет виріс з українського фольклору й ніколи цих зв’язків не поривав, сміливо черпав з усної творчості ідеї, сюжети, образи, ритміку. Його незабутні «Тече вода з під явора» виконав дитячий ансамбль «Примки», «Садок вишневий коло хати» та «Якби мені черевики» – ансамбль педагогів «Лілеї» ДМШ, «По діброві вітер виє» – жіночий ансамбль РБК «Глибочиця». «Реве та стогне Дніпр широкий» прозвучала в оригінальному виконанні на флоярі Анатолія Тарасенка

На завершення заходу усі разом заспівали Шевченків «Заповіт» та поклали квіти до підніжжя пам’ятника Великого генія України.

Оксана Ратушна,

директор Таращанської  РЦБС

Київської області