Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Сільська бібліотека в Новій Буді перетворилась на імпровізовану старовинну світлицю,

 

А в Новій Буді були вечорниці!

(З досвіду роботи Бородянської РЦБС Київської області)

 

З давніх-давен в українській традиції свято Андрія було одним із найгучніших у передноворічному циклі. Тож  ввечері, напередодні свята,  сільська бібліотека в Новій Буді перетворилась на імпровізовану старовинну світлицю, до якої на гуляння зійшлись хлопці та дівчата. А зустрічала їх господиня вечорниць, яку майстерно зіграла Віра Пилипенко, читачка бібліотеки. Розповіді про народні обряди та традиції проведення вечорниць поєднувалися на заході з конкурсами, жартами та розвагами. 

Неможливо уявити дівчину-україночку без стародавньої етнічної прикраси - яскравого вінка на голові. Але чи всі знають як правильно плести вінок? Галина Недогибченко, завідуюча бібліотеки розповіла присутнім про особливості підбору квітів та стрічок для вінка, про його історію, символіку та захисну силу. А читачка Ірина Міхлевська не лише ознайомила дівчаток з оберегами української сім'ї - рушниками, їх різновидами і те як їх колись використовували, а ще й провела майстер-клас із зав'язування хусток. Юні панянки залюбки повчилися як правильно носити хустку дівчині та молодичці.

Центральною розвагою під час вечорниць було кусання калити.  Цікавими деталями про її приготування поділилася з учасниками заходу Марія Ольгашко, учасниця місцевого фольк-гурту «Веселі молодички». Вона зауважила, що калита — це обрядовий хліб у формі кільця, прикрашений орнаментом, горіхами та ягодами. А яким же веселим було продовження її розповіді, коли самі учасники вечорниць взялися до кусання калити. Хлопці  продемонстрували свою кмітливість та вправність в кусанні калити, а дівчата, об’єднавши свої зусилля з ними, теж змогли дотягнутися до калити, хоч це було не так легко, як може здатися. Кусання калити було цікавою грою, протягом якої всі навколо жартували та сміялися. 

Свято Андрія проводили в бібліотеці  гучно і  весело ще й не забули про традиційні для цього дня  ворожіння, адже  вважалося, що ворожіння у ніч проти 13 грудня особливо правдиве. От і тут, під час таємничого ворожіння, присутні  не оминули можливість  дізнатися, що ж приготувала їм доля, трішки  привідкривши завісу свого майбутнього. 

 

Валентина Вашуленко,  

директор Бородянської

РЦБС Київської області