Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України.

 

Матеріал поданий без змін

Біль, що душу рве: Голодомор

(з досвіду роботи Іванківської ЦБС Київської області)

 

Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1932 – 1933 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цієї чорної сторінки в історії України. По всій Україні в кожну четверту суботу листопада відзначається День пам’яті жертв Голодомору. Відзначається, щоб зберегти історичну пам’ять поколінь, без чого не можна відчувати себе єдиним народом.

В бібліотеках Іванківської ЦБС відбувся цикл заходів, присвячених цій трагічній даті.  

В бібліотеці-філіалі № 30 с. Пироговичі проведено годину пам’яті «Голодний рік, як чорна птиця, над краєм змореним літав…». Олена Мазур, бібліотекар та Валентина Борішко, завідуюча клубу, розповіли про жахи тих страшних років. Зачитали спогади односельців. З «Національної Книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Київська область» було зачитано і згадано 154 жителі села , які загинули від страшного голоду. 

Години пам’яті «Голодомор: Світ пам’ятає і шанує» були проведені  у бібліотеках –філіалах №16 с. Коленці та №23 с. ДимаркаТетяна Толочин, бібліотекар бібліотеки-філіалу №16 с. Коленці, розповіла присутнім, скільки загинуло людей від голоду саме в Коленцях, зачитала спогади очевидців, яких вже на жаль, не має в живих. Також поговорили про випадки канібалізму, які були зафіксовані в багатьох місцевостях України. 

Бібліотекар бібліотеки-філіалу  №23 с. Димарка Ольга Поповська  разом з читачами декламували поезії про ті страшні часи.

Година пам’яті «Стежками болю і мук» була проведена в бібліотеці-філіалі №24 с. Станішівка. Бібліотекар Наталія Оденюк розповіла присутнім про Голодомор 1932-1933 рр., привела жахливі цифри геноциду, ознайомила присутніх із трагічними фактами Голодомору безпосередньо в с. Станішівка.

Година пам'яті «Скорботна свічка пам'яті святої» була проведена бібліотекарем бібліотеки-філіалу №4 с.Кухарі Ольгою Секрієру для учнів місцевої школи. Діти уважно слухали розповідь про страшні роки винищення українців голодом, зачитали спогади очевидців - жителів села.  

Бібліотекар бібліотеки-філіалу №20 с. Старі Соколи Ольга Давидова провела для своїх користувачів годину-реквієм  «Допоки пам’ять в серці не згасає» та ознайомила з викладкою літератури «Голодомор 1932-1933 рр. – геноцид українського народу».

В Центральній районна бібліотеці влаштована книжкова виставка «Людської пам‘яті мости». У районній бібліотеці для дітей, бібліотеках-філіалах №7 с. Оране та №1 с. Обуховичі до цієї дати підготовлені книжкові викладки-огляди «Біль, що душу рве: Голодомор»

На виставках та викладках представлені документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль спричинені тоталітарним режимом. Під час оглядів бібліотекарі Тетяна Ніколаєнко (РБД), Людмила Сингаєвська (с. Оране), Олена Шумак (с. Обуховичі)  розповідали про трагічні епізоди голодомору і книги, які знаходяться на викладках. 

Цінним краєзнавчим виданням, що є у фондах бібліотек Іванківської ЦБС і займає почесне місце на виставках, є книга Заслуженого журналіста України, редактора районної газети «Трибуна праці» Павла Смовжа «Треба пам‘ятати й горе...». В ній зібранні свідчення наших земляків- очевидців цього злочину проти українського народу.

О 16-й годині всі бібліотека долучилася  до загальнонаціональної акції «Запали свічку пам’яті» та вшанували загиблих хвилиною мовчання.

 

Людмила Яковенко,

бібліограф ЦРБ  Іванківської ЦБС