Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

7 листопада завідуюча бібліотеки-філії с. Мирча Людмила Верещинська, спільно з класоводом 6 класу місцевої школи Наталією Приходько, організували для своїх підопічних мовознавчий турнір «Рідна мова чиста, як роса».

 

Це мова наших предків, а значить і моя!

(з досвіду роботи бібліотек Бородянської РЦБС Київської області)

9 листопада в Україні відзначають  День української писемності та мови. Це не просто дата в календарі, а один з найважливіших днів у розвитку нації. Саме від самоідентифікації та усвідомлення того, ким є кожен з нас, залежить подальший прогрес українського суспільства. Тому у своїй культурологічній діяльності працівники бібліотек надають особливої уваги цій даті. Спонукаючи юних читачів до читання, творчої праці,  розвиваючи пам᾿ять та  увагу, сприяють виховуванню  у них почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю, глибоку повагу до рідної мови. 

7 листопада завідуюча бібліотеки-філії с. Мирча Людмила Верещинська, спільно з класоводом 6 класу місцевої школи Наталією Приходько, організували для своїх підопічних мовознавчий турнір «Рідна мова чиста, як роса». Цікаві, емоційно змістовні конкурси чекали на дітей. Конкурс «Мовне асорті» спонукав читачів дати якомога більше відповідей на різні запитання, під час конкурсу «Всезнайко» потрібно було закінчити прислів’я. Спостережлива дитина завжди відгадає загадку, отож наступний  «Загадковий конкурс» визначив найспостережливіщою з присутніх. Наш народ склав дуже багато скоромовок, котрі діти легко переймають від старших, запам’ятовують і залюбки розважаються ними. Тому  доречним був наступний конкурс «Скоро мовить скоромовка».  А довести свої знання з рідної мови треба було, розгадуючи мовні шаради конкурсу «Кмітливість – твій попутник».  Наостанок конкурсу «Найкращий знавець народних пісень» діти не лише показали свої знання , а із задоволенням продемонстрували свої таланти, виконавши віночок українських народних пісень. Бібліотекар підбила підсумок цього цікавого заходу: Хоч і  завершився наш конкурс,але хай ніколи не завершується любов людська до рідної мови. 

Тож вивчайте рідну мову вже тепер, з маленьких літ.

Українське наше слово хай звучить на цілий світ!

А 10 листопада у бібліотеці-філії с. Шибене Бородянської РЦБС відбулась поетична година «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирають мову...». Завідуюча бібліотеки Єлизавета Дешко розповіла юним читачам про засновників слов'янської писемності братів-просвітителів Кирила та Мефодія, про Нестора Літописця, про те, що посідаючи третє місце за милозвучністю та красою серед усіх мов, не варто забувати про нелегку долю української писемності та мови. Багато відважних героїв минулого боролись за право розмовляти рідною мовою. Продовженням розповіді були читання віршів відомих українських поетів, та майстер-клас з виготовлення атрибуту, який символізує стародавню писемність – перо!

Валентина Вашуленко,

директор Бородянської

РЦБС Київської області