Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

З нагоди 75-ї річниці вигнання нацистів з України в бібліотеках-філіалах Іванківської РЦБС були проведені уроки історії «Ви перемогли – ми пам’ятаємо!» та години пам’яті «Часи пройшли, роки минули та ми героїв не забули!», влаштовані книжкові виставки та

«Ви перемогли – ми пам’ятаємо!» 

(з досвіду роботи Іванківської РЦБС Київської області) 

28 жовтня – це день, коли  війська нацистської Німеччини та її союзники під час Другої світової війни остаточного покинули межі території України. Тож відзначення дня вигнання нацистів з України є однією з основних форм увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

З нагоди 75-ї річниці вигнання нацистів з України в бібліотеках-філіалах Іванківської РЦБС, зокрема, селах Мусійки, Олива, Зорин, Запрудка, Оране, Блідча, Кухарі, Димарка, Кропивня, Горностайпіль, Варівськ, були проведені уроки історії «Ви перемогли – ми пам’ятаємо!» та години пам’яті «Часи пройшли, роки минули та ми героїв не забули!», влаштовані книжкові виставки та викладки літератури. Напередодні бібліотекарі разом з читачами організували благоустрій братських могил та могил невідомих солдатів, висаджували квіти. На меморіальних заходах були присутні: Гурженко В. М., Строкаль Н. М. (голова та секретар Оливської сільської ради), Копко О. М., Волочай С. В. (директор та вчитель початкових класів Оранської ЗОШ), Авраменко М. В. (учасник АТО), працівники культури, діти, юнацтво.

Бібліотекарі розповідали читачам про події Другої світової війни,  роки окупації України та сіл, в яких вони живуть, про ціну перемоги у цій запеклій боротьбі. Згадували Героїв Радянського Союзу, уродженців Іванківщини, переглядали краєзнавчі альбоми. Ніна Ярмоленко, бібліотекар бібліотеки-філіалу №13 с. Мусійки зробила презентацію нової  книги «Два століття  - одна війна. Поєднані». Ця книга – збірка історій людей, що стали на захист української землі протягом двох століть ХХ – ХХІ і були поєднані однією метою – здобуттям Української Держави.

На книжкових виставках представлена література про героїзм наших захисників і визволителів, про військові операції, які висвітлюють звільнення України від нацистських окупантів.

Хвилиною мовчання та покладанням живих квітів до пам’ятників загиблим діти вшановували  пам'ять тих, хто віддав життя звільняючи Україну від нацистів. 

Для України Друга світова війна обернулася національною трагедією, що поглинула мільйони людських життів, перетворила на згарища й руїни міста і села, знищила промисловість і сільське господарство, завдала величезної шкоди науці й культурі.Україна пам’ятає та ніколи не забуде тих, хто віддав своє життя, звільняючи свою землю від загарбників.  Добра пам’ять про них завжди буде жити в наших серцях.

Людмила Яковенко

бібліограф Іванківської  ЦРБ

Київської області