Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Чорнобиль Ренесанс. Ремесла»

 «Чорнобиль Ренесанс. Ремесла»

(З досвіду роботи бібліотеки-філіалу №6 с. Прибірськ Іванківської РЦБС Київської області)

 

«Чорнобиль Ренесанс. Ремесла» – під такою назвою проходив цьогорічний фестиваль в с. Прибірськ Іванківського району Київської області

В рамках фестивалю відбулися:

- виставка унікальних рушників;

- виставка-ярмарка виробів народних умільців;

- майстер-класи;

- кінні прогулянки;

- презентація освітнього проекту;

- виставка унікальних фотографій дикої природи;

- концерт народних аматорських колективів району, самодіяльних артистів Іванківського РБК та запрошених артистів з різних регіонів України. 

 

Прибірська сільська бібліотека вже вчетверте бере активну участь у проведенні фестивалю, а саме – слугує в дні фестивалю «Інформаційним центром» для  гостей заходу. Цього року в бібліотеці був презентований освітньо-просвітницький проект неформальної освіти. В рамках цього проекту Альбіна Шевчук, громадська активістка, разом з ДП «Іванківське лісове господарство» розробили плакати на тему: поводження з дикими звірами та алгоритм дій, якщо заблукав в лісі. На презентації проекту були присутні в.о. голови Іванківської РДА Свириденко Т. Д., начальник Іванківського відділу культури Бірюк Н. К., екс-голова Іванківської РДА Свириденко А. М. Тема виявилась цікавою для всіх сторін, вирішили продовжити роботу в цьому напрямку. 

 

Гасло  фестивалю «Цінуй своє» надихнув на створення унікальної виставки «Рушники-обереги – рушники-реліквії», під керівництвом Олени Дмитрівни Бакун, завідуючої сільської бібліотеки-філії. Цінні експонати майстринь з усього Іванківського району, а їх було більше ста, зібрано за допомогою бібліотекарів та культпрацівників. Відвідувачі виставки змогли ознайомитися з традиційними ремеслами нашого краю: вишивкою та ткацтвом. Представлені роботи династії «Верес» з Обуховицького музею ткацтва та ікони.  Олена Дмитрівна проводила огляд виставки: розповідала про символіку на рушниках, звертала увагу відвідувачів на старовинні вироби майстринь, на особливість вишивки кожного села району. 

В бібліотеці, на передодні фестивалю, Наталія Бесчастна, Ірина Малащенко разом з Оленою Бакун зробили експонати, наповнені соломою, якими  прикрасили, згодом, фотозону в парку. 

Для всіх гостей свята проводились екскурсії в бібліотеці. Відвідувачі були у захваті від краєзнавчого куточка  з вишитими рушниками та старовинним одягом, від «мистецького провулку» та розмальованих стін у дитячому відділі бібліотеки, цікавились літературою на Чорнобильську тематику та життям бібліотеки.  

 

Більш детально ознайомитися з проведенням фестивалю можна тут: 

https://www.facebook.com/groups/182041405751825/

https://www.youtube.com/watch?v=ce75Sn9yt1I&feature=share

https://www.youtube.com/watch?v=31vBlYi4lpo&feature=share

https://video-ua.112.ua/poblyzu-zony-vidchuzhennia-vlashtuvaly-etnofestyval-303106.html?fbclid=IwAR0BzlQZfVpAT9uUBfiHnFEcdZpvlP0VXcoeApx1pKDgKf7QAz9I6EN3DPU

Олена Бакун,

завідувач бібліотеки-філіалу №6

Іванківської РЦБС Київської області