Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Купало – свято літнього сонцестояння, свято тепла, буяючої зелені, молодості та кохання

 

Матеріал поданий без змін

 

«Магічне свято Івана Купала»

(З досвіду роботи Іванківської РЦБС)

 

З глибини віків прийшло до нас Купало – свято літнього сонцестояння, свято тепла, буяючої зелені, молодості та кохання. Хлопці ж звечора крали десь солом’яника, саме крали, бо просити не годилося. Солом’яника називали «козубом», його тягли через усе село, збираючи перейми. З цієї соломи робили опудало Купала. Наприкінці свята опудало разом з Мареною спалювали в багатті, у священному вогні. Напевно все так колись і було. 

Тож і працівники культури – Олена Бакун, зав. бібліотеки-філіалу №6 та Ольга Любенок завідувач СБК, разом з присутніми односельцями спробували зазирнути в ті давні часи на народознавчому уроці «Магічне свято Івана Купала», і відтворити картини тих прекрасних купальських обрядів і дійств. Дійство плавно перейшло з бібліотеки, де була представлена книжкова святкова виставка, до Будинку культури. Тут всі охочі змогли навчитися плести віночки, а далі всі відправилися до річки запустити їх. 

Такі ж години народознавства провели бібліотекарі бібліотек-філіалів №13 с. Мусійки та №24 с. Станішівка Ярмоленко Ніна та Оденюк Наталія. Розповіли про звичаї, традиції і вірування свята. Дівчата готували Марену з гілок вишні, уквітчували її квітами й стрічками. Учасники дійств стрибали через багаття, водили хороводи, плели віночки, і задумавши бажання, пускали їх на воду.

Свято Івана Купала є традиційним відпочинком перед головною працею хлібороба - жнивами. Саме на цьому святі проходить кожен своєрідне очищення трьома стихіями - водою, вогнем і повітрям, перед збиранням найсвятішого для кожної людини - хліба.

А в с.Олізарівка в цей день пройшов ще й День села.  В сільській бібліотеці була презентована краєзнавча виставка «Письменники Іванківщини». Під час святкування, активним жителям села були вручені Подяки від сільського голови Зборовської Ольги Степанівни, керівництва Іванківської РДА та голови Іванківської районної ради Потієнка Валерія Івановича, а також від народного депутата України Ярослава Москаленка.  Подяку отримала і Антоніна Місюра, бібліотекар Олізарівської б-ф №41.

 

Яковенко Людмила,

бібліограф Іванківської ЦРб