Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Матусенько-голубонько, ви в мене - єдині»

 «Матусенько-голубонько, ви в мене - єдині»

(З досвіду роботи Таращанської ЦБС Київської області)

 

Якось я спитала у Весни: 

«Ти чому приходиш, поясни?»

І весна мені сказала прямо : 

«Поспішаю я на свято мами!»

 

У травні, коли розквітають яскраві квіти і дзвенить пташиний спів, теплий весняний вітер приносить до нас свято найріднішої, наймилішої, найближчої для нас людини – Матері. День Матері відзначається у другу неділю травня, бо це місяць Пречистої  Діви Марії, яка благословила у хресну путь свого єдиного сина – Спасителя людства. Вперше в Україні це свято відзначалося в 1929 році на Галичині. У цей день люди в національному одязі йшли зранку до церкви на богослужіння, а пізніше тисячі дітей під звуки музики, з квітами в руках йшли вулицями міст чи сіл до площі, де відбувалося свято. Пісні, вірші, вистави, виставки виробів, квіти, жарти, сміх були адресовані матерям. Після 1939 року це свято було заборонене. Але з 1990 року свято Матері повернулося в Україну і святкується у другу неділю травня.

Кожного року відзначаємо цей день в Таращанській бібліотеці для дітей. 10 травня завітали до бібліотеки читачі-учні 3-го класу ЗОШ №3 разом з класоводом Наталією Миколаївною Кротенко. Бібліотечні працівники підготували для них  змістовну тематичну бесіду, яка перепліталася віршами про найдобрішу людину для кожного з нас, нашу маму. Багато віршів, оповідань, картин було представлено на книжково-ілюстративній викладці «Все починається з мами».

А потім всі гуртом зробили ручки-квіти з найкращими побажаннями для наших янголів-охоронців, наших найрідніших, наших наймиліших, наших матерів.

Головним меседжем свята стали слова: «Слово «мама» росте з нами тихо, як ростуть дерева, сходить сонце, розцвітає квітка, як тихо світить вечорова зоря, і гладить по голівці рідна рука. Мати – захист і притулок для дитини, вона її опора і совість. Все, що є в нас найкращого, все від неї, від рідної неньки». Де б ви не були, що б ви не робили, пам’ятайте про неї, цінуйте її працю, бережіть її здоров’я і життя, любіть її безмежно і щиро, завжди намагайтеся бути слухняними і вихованими.

Світлана Оляніцька

завідуюча Таращанською бібліотекою для дітей

Київської області