Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Великодні дзвони-2019»

 

Бібліотека на фестивалі «Великодні дзвони».

(з досвіду роботи бібліотек Бородянської РЦБС Київської області)

Вже стало доброю традицією в Немішаєві Бородянського району на Київщині на передодні Великодня проводити фестиваль «Великодні дзвони». Не стоїть осторонь й місцева бібліотека, в якій з 6 квітня щосуботи й щонеділі проходили різноманітні майстер-класи. 

Перший, який розпочинав «Великодні дзвони-2019» був з писанкарства.  Іра Коваль, завідуюча бібліотеки-філіалу №3 сел. Немішаєве, вчила відвідувачів, як правильно тримати писачок, розігрівати віск та зафарбовувати яйце. Малювали писанки з зіркою і ружею, що є символом народження нового життя. Писанку з таким малюнком дарують на щастя. 

У неділю, 7 квітня, у велике свято Благовіщення, пройшов майстер-клас «Лялька-мотанка», під час якого робили оберіг з тематичною назвою «Великодня голубка». Ця лялька-мотанка виготовляється спеціально до Великодня. Як розповіла присутнім майстриня Наталія Шило, «Великодня голубка» завжди робиться в червоному кольорі, котрий символізує процвітання, любов Бога і людей, а також любов та злагоду в родині. Окрім того, така мотанка містить освячену великодню писанку чи крашанку, для якої є спеціальне місце. Лялька-мотанка «Великодня голубка» вважається почесним подарунком.

Наступним був майстер-клас по декору великоднього яйця з фетру, який проводила майстриня Олена Васянович . Учасницям майстер-класу з вишивки хрестиком пощастило познайомитися з чудо-нитками, що світяться в темряві, а троє учасниць вперше спробували вишивати хрестиком! Три години напруженої праці і, - як результат, вийшли красиві яйця з фетру, прикрашені сяючою вишивкою. 

Наступного тижня Олена Васянович вже з іншою групою учасників, проводила заняття з вишивки, але не простої, а закодованої. Вона розповіла присутнім, що таке текстова вишивка або бродівське письмо та як закодувати напис. «Мені пощастило познайомитися з Володимиром Підгірняком, який розкодував узори на бродівських писанках і вишивці, вивів з них ключ  - закодований алфавіт, де кожному окремому символу відповідає буква нашого алфавіту», -  поділилася майстриня. До майстер-класу не усі вміли вишивати, зате по його закінченні дізналися про закодовану вишивку і отримали сертифікат.

Тепер всі учасники занять з легкістю зможуть підготуватися до Великодня самостійно, адже в бібліотеці щосуботи й щонеділі, бувало що й по два в день, проходили різноманітні майстер-класи. А писанки та яскраві, кольорові крашанки, виготовлені учасниками на заняттях, прикрасили Писанкове деревце біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці, настоятель якої, отець Ярослав Чопань й започаткував  фестиваль «Великодні дзвони», до якого долучаються не лише немішаївці, а й жителі навколишніх сіл і містечок Бородянщини, що на Київщині.  

 

Валентина Вашуленко

директор Бородянської 

РЦБС Київської області