Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Макітра – чарівна посудина»

 

«Макітра – чарівна посудина» - виставка макітр у Єрковецькій сільській бібліотеці

(З досвіду роботи Єрковецької сільської бібліотеки Дівичківської ОТГ Київської області)

Надворі ХХІ століття, а традиційний глиняний посуд знову стає популярним, особливо – макітра.

Невеличку колекцію макітр, які були у вжитку наших односельчан-єрківчан зібрано у Єрковецькій сільській бібліотеці Дівичківської ОТГ Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Макітра – це конусоподібний посуд, виготовлений з випаленої глини. За розмірами вони бувають різні – від маленьких до великих. Всі макітри мають дуже розхилені бічні стінки, потовщені і вигнуті назовні вінцями. Великі макітри для зручності переміщення мають з протилежних боків два вушка.

Використовувалась макітра для сходження тіста, перетирання маку, подрібнення, або зберігання інших харчових продуктів. 

Готові пиріжки, пампушки, вареники можна було скласти в чисту макітру, накрити рушником чи серветкою і вони довго не черствіли.

Старожили села розповідали, що раніше тісто на весільні короваї мали вчиняти обов’язково тільки в макітрі. Місити його повинна була одружена молодиця, гарна господиня ще й щаслива у шлюбі. Випікали весільну здобу у печі.

На даній виставці є така макітра, у якій місили тісто не на одне весілля і не на одному кутку села. До речі, вона і досі може слугувати людям, як і заповідала її господиня Васюхно Ганна Серафимівна (нині покійна). Ми пекли, а тепер ви спечіть і людям давайте.

Кожна макітра з даної колекції має свою історію. Зацікавились? Ласкаво просимо до бібліотеки. 

 

Ольга Шульга, 

завідуюча Єрковецькою сільською

бібліотекою Дівичківської ОТГ Київської області