Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Цей одвічний біль Афганістану

 Цей одвічний біль Афганістану

(З досвіду роботи Баришівської РЦБС Київської області)

 

Чужа. Неждана. Непотрібна.

Геройство. Біль. Дочасна сивина.

Прокляття чаша випита до дна.

Жорстока тиша. Вибухоподібна

Війна. Війна. Війна.

П. Поліщук

    

Афганістан… У нашій свідомості це слово стало синонімом справжнього людського лиха, справжнього пекла. Афганська війна безжально перекреслила тисячі молодих життів, понівечила долі. В ці пам’ятні лютневі дні ми вшановуємо  пам’ять кожного зі своїх земляків, воїнів, які не повернулися додому.

Напередодні 30-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану, а саме 11 лютого , працівники  Баришівської  районної бібліотеки для дітей спільно з  бібліотекарем Баришівського НВК М. М. Милашич підготували й провели в Баришівській районній бібліотеці для дітей  годину пам’яті «Афганістан - то біль і смуток, чиєсь обірване життя». На захід, сповнений почуття патріотизму та гордості за земляків – героїв, були запрошені читачі-учні 8-Б кл.(класний керівник: С. І. Декрет) та 6-А кл. (класний керівник: Н. Г. Шклярук). Ведучі заходу, завідуюча бібліотекою О. Биба та провідний бібліотекар Ю. Гранько,  згадали події страшної війни в Афганістані, в якій полягли і наші земляки, та вшанували  їх  пам'ять хвилиною мовчання. 

Гостем заходу був голова Баришівської районної організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів) С. М. Рощин, який поділився хвилюючими спогадами про війну в Афганістані. 

Поезії, приурочені тим подіям, прочитали  читачі-учні  М. Грушицька, В. Саєнко, М. Грушицька, М. Мащенко, К. Макшанова, А. Рихлик.

Відбувся перегляд відео - кліпів : «Вспомним, товарищь…», «Мы уходим», А. Розенбаум «Монолог Черного тюльпана» та звучали  пісні про роки афганської війни. 

До уваги присутніх була презентована книжкова виставка-спомин «Пройшли роки, війну ту не забути…».                                                                   

Війни! Скільки їх було в історії людства. І завжди – це страждання, сльози, втрата самого дорогоцінного в житті, біль… Таким болем для багатьох громадян України став Афганістан. Залишається він болем і сьогодні…

Г. Пацаловська,

директор Баришівської РЦБС

Київської області