Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«На Трубежі, на грізнім рубежі»

 

Година пам’яті «На Трубежі, на грізнім рубежі» до 100-річчя УНР

(З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

Ой Трубіже, Трубіженьку.

Невигойна рана.

Полягли Герої наші

За  Вкраїну-неньку.

В.Ткаченко

5 лютого 2019 року в читальній залі   Баришівської  районної  бібліотеки  для дорослих  проведена година пам’яті «На Трубежі, на грізнім рубежі» в рамках засідання літературно-мистецького об’єднання «Краєзнавча Баришівщина». 

Ведучі заходу, завідуюча відділом обслуговування Баришівської районної бібліотеки для дорослих Г.О.Шапоренко та провідний бібліотекар С.П.Захарченко,  розповіли про   героїчні сторінки української нації в боротьбі за незалежність України в ХХ столітті.  Козаки Вороньківської, Бориспільської й Баришівської сотень вступили в  нерівний бій проти більшовицького війська на річці Трубіж

Вчитель історії Баришівської загальноосвітньої школи 1-3 ступенів ім. М.Зерова А.О.Михайленко змістовно розповів про історичні події  революції 1917-1921 років в нашому краї.

Дослідженнями історії  довгий час займається краєзнавець з села Морозівки О.М.Синиця. Він намалював і подарував, присутній на заході, директору краєзнавчого музею Л.Я.Новоградській, портрет військового, громадського діяча, письменника, педагога, військового міністра,генерал-хорунжого Армії УНР  Всеволода  Петріва, який брав участь у звільненні  Баришівки від більшовиків у 2018 році

Колишній журналіст районної газети, краєзнавець В.Ф.Калашник спілкувався  з нащадками  учасників бою на Трубежі ще в далекому  1952 році. Місцеві старожили пам’ятали ті буремні дні, хоч розповідати про них було небезпечно.

Присутні познайомилися з виставкою матеріалів з періодичних видань «Грізний рубіж Трубежа» та вшанували пам’ять загиблих за волю України хвилиною мовчання.

Директор ЦБС Г.В.Пацаловська познайомила присутніх з віршем нашого земляка з с. Дернівки  Всеволода Ткаченка «Балада про Трубіж».

Під час години  пам’яті  прозвучали уривки поем Б.Олійника «Трубить Трубіж» та Д.Павличка «Трубіж».

Зав. методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС

Лавріненко Н.І.