Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Історична година «Бій на Трубежі: героїзм і трагедія нашої історії»

 

Історична година «Бій на Трубежі: героїзм і трагедія нашої історії»  

(З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

Трубiж — то прiзвища, Москвою стертi,

То голоси, що тут в землi горять.

Ми чуєм їх, ми ще їх прочитаєм,

Ми їхнє ще уточнимо число.

Ми цей Трубiж з’єднаємо з Дунаєм,

Як України вiчне джерело

Д.Павличко

4-5 лютого виповнилося 100 років відтоді, як біля залізничного мосту через річку Трубіж, неподалік с. Коржі  Баришівського р-ну (Київська область), відбулася видатна історична подія - козаки Вороньківської, Бориспільської та Баришівської сотень вступили в нерівний бій проти більшовицького війська.     

5 лютого 2019 року в актовому залі  Баришівської ЗОШ І-ІІІ ст.  ім.Зерова працівники  Баришівської районної бібліотеки для дітей, спільно з учителями Г.Г Садовою і Л.В.Шабат, провели історичну годину «Бій на Трубежі: героїзм і трагедія нашої історії»  для чітачів-учнів  6-В,  5-А та 7-Б класів. 

Завідуюча бібліотекою для дітей О.І.Биба та провідний бібліотекар Ю.А.Гранько розповіли дітям  про бій, про хоробрих земляків, захисників Вітчизни, готових  ціною життя,беззастережно боронити від заклятого ворога рідну землю, свободу та гідність. Упродовж багатьох десятків років про цю героїчну подію часів  революції  1917-1921 років згадувати було небезпечно.  Тривалий час дослідники безуспішно намагалися відшукати в архівах документи про описані вище події. І лише нещодавно, після того, як з багатьох із них було знято гриф «таємно», вивчаючи кримінальні справи репресованих у 1920–1930 рр., вдалося з'ясувати: чимало людей були знищені більшовицьким режимом саме за те, що у складі загону  І. Черпака брали участь у боях проти більшовиків на Трубежі. 

Учень 9-в класу  Баришівської ЗОШ І-ІІІ ст ім. М. Зерова, Володимир Шабат презентував відеоролик «Бій на Трубежі 4-5 лютого 1919р». Цей відеосюжет він створив разом з  однокласником Максимом Джурою для участі в 11 Всеукраїнському конкурсі  мультимедійних проектів «Врятувати від забуття»   (керівник: вчитель Л.В.Шабат).  Відеоролик  присвячений бою на  Трубежі,  де  вказано  місце проведення бою та місце, де встановлено пам’ятник,полеглим  у цьому бою. На цьому місці було  взято і інтерв’ю у жителів Баришівки: їх погляд про ті події.

Герої пішли у безсмертя, залишивши для наступних поколінь надихаючий приклад жертовної любові до рідного краю. 

 

Н.Лавріненко

завідуюча  методично-бібліографічним 

відділом Баришівської РЦБС 

Київської області