Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Арт-терапія: лікування мистецтвом

 Арт-терапія: лікування мистецтвом

З досвіду роботи Білоцерківської МЦБС Київської області

 

Мистецтво – невидимий місток, що поєднує два протилежні світи: світ фантазії та реальності. Часто таємні бажання, підсвідомі почуття та емоції легше викласти у творчості, ніж виразити у словесній формі. Тому останнім часом великої популярності набуває метод лікування за допомогою художньої творчості, або арт-терапія. Головне завдання арт-терапії – дати вихід накопиченим негативним емоціям та стресам, позбутися страхів і поліпшити своє психічне і фізичне здоров’я.

Саме таке чергове арт-терапевтичне заняття, яке провела фахівець з арт-коучингу Світлана Невінчана, відбулося в комфортній і затишній атмосфері бібліотеки-філіалу №9 Білоцерківської МЦБС Київської області.

Цього разу учасники зібралися, щоб обговорити дієві шляхи для здійснення мети. Кожен у своїх малюнках висвітлював бажане майбутнє. «Малювання, – підкреслила пані Світлана, – одна з основних технік арт-терапії. Малювати можна чим завгодно, але слід пам’ятати, що нервовій людині краще використовувати крейду, тому що акварель, яка розтікається, може спровокувати тривогу. Крейду легше контролювати, і людина переносить це відчуття на життя. А якщо людина закомплексована, то краще малювати аквареллю – це допоможе їй відчути себе розкутою».

Крім малювання, учасники арт-терапії вирізали, креслили, писали, аналізували.

Не маючи протипоказань та допомагаючи дізнатись більше як про самих себе, так і про оточуючих, арт-терапія може бути використана не лише у психотерапії, педагогіці та соціальній роботі, а й у бібліотерапії.

В бібліотеці також можна ознайомитися і з літературою з даного питання.

Наведений захід свідчить про те, що сучасна бібліотека – це не тільки місце, де можна отримати книги в тимчасове користування та будь-яку інформацію, – а й соціально-культурний майданчик для місцевої громади для реалізації і задоволення багатьох індивідуальних потреб людини щоденного життя та відновлення позитивного емоційно-психологічного стану.

Тетяна Сулейманова,

бібліотекар І категорії

бібліотеки-філії № 9

Білоцерківської МЦБС

Київської області