Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Презентація книги «Свято»

 Зустріч з етнографом, краєзнавцем Е. І. Добжанським

Презентація книги «Свято»

(З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи  Київської області)

 

У день 100-річчя соборності України в читальній залі Баришівської районної бібліотеки для дорослих відбулася зустріч із Е. І. Добжанським, талановитим краєзнавцем і дослідником, автором багатьох праць і книг (у ході заходу заступник голови правління Київської обласної ГО «Поліське земляцтво» В. І. Безверхий наголосив: «Скільки потрібно часу лиш для перепису їх назв? А скільки - для створення?»).

Окрім літературних видань, заслуговує на увагу ще одне хобі митця - виготовлення солом’яних виробів: дідухів; фігурок янголят; віночків, здатних підкреслити красу не одного дівочого личка, капелюшків... Ці та інші вироби затишно почувалися на імпровізованій виставці, розташованій поруч із книжковою (тематика - відповідно до дати).

Величально прозвучала пісня «Україно, будь благословенна!» у виконанні відомого в районі та за його межами коллективу «Жайвір» (автор - Микола Негода, композитор - Микола Плашкевич), проникливі слова якої: «Священну волю України нехай Господь благословля. На себе, нене, зазіхати нікому з недругів не дай» змусили піднятися учасників зібрання, аби аплодувати стоячи.

Урочистість моменту підкреслив заступник голови Баришівської райдержадміністрації О. В. Плясецький:

- Ми - представники народу, ім’я якому - українці, котрі 100 років тому усвідомили одвічну істину, що в єдності - сила. Тож будьмо єдиними на шляху, обраному нашими предками століття тому!

В унісон цим словам прозвучали роздуми, висловлені Едуардом (псевдонім - Волелюб) Івановичем Добжанським. Хоча основою заходу була презентація книги «Свято», автор спершу проаналізував свою діяльність у створеній спільно з однодумцями громаді «Трійця»; опісля - період, пережитий (із дружиною Галиною Миколаївною - спільно) перед тим, як оселилися в Лехнівці Баришівського району Київської області. Цікаві судження, переплетені з історичними фактами, тримали увагу аудиторії тривалий час. Бо, погодьтеся, де можна почути про те, що дата святкування Нового року визначалася владою сім разів? А про писану історію України, відображену на скелі в Карпатах майже 40 тисяч років тому?

Презентуючи книгу «Свято», Волелюб переконав присутніх у тому, що людські можливості - необмежені, тому кожен повинен прагнути до виконання своєї місії на землі.

Окрім цього, Е. І. Добжанський також наголосив, що суть книги «Свято» - не енциклопедична, в його витоках - святині народу. Тому не треба жити, аби жити, а необхідно визначити мету буття, шануючи лад на землі і у Всесвіті...

Із запитаннями, побажаннями до автора книги звернулися краєзнавець В. С. Михайленко та художниця-аматор З. Г. Коваленко; директор Баришівського районного краєзнавчого музею Л. Я. Новоградська; настоятель Лукашівського храму Павло Лисенко від імені творчого об’єднання «Макітра» презентував пам’ятний сувенір; Подяку відділу культури Баришівської райдержадміністрації в знак творчої співпраці вручила начальник Л. М. Бабич.

Приєднався до неї й В. І. Безверхий, передавши Е. І. Добжанському Подяку Українського національного музею «Чорнобиль», центральну залу якого прикрашає дідух, виплетений руками народного умільця із соломи зернових культур, вирощених ним спільно з дружиною на лехнівській землі.

Підсумки заходу підбила його ведуча – директор Баришівської ЦБС Г. В. Пацаловська.

Н. Дунайчик,

 завідуюча відділом комплектування 

Баришівської ЦБС

Київської області