Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Мужність і біль Чорнобиля»

 Мужність і біль Чорнобиля

До дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

(З досвіду роботи Обухівської центральної районної бібліотеки для дорослих Київської області)

 

    Щороку 14 грудня відзначається день вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. В 2006 році Президент України видав указ про відзначення цієї трагічної дати з метою вшанування мужності, самовідданості, високого професіоналізму всіх, хто ліквідовував наслідки цієї аварії. Саме цю дату обрали тому,  що в цей день закінчили будівництво саркофагу над 4-м енергоблоком ЧАЕС. Цей день називають просто День ліквідатора. Ліквідатори називають цей день «святом», незважаючи на те, що було дуже багато труднощів і проблем. В ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС брало участь близько 650 000 жителів колишнього Радянського Союзу, а більша половина - жителі України.

      Цього дня в Обухівській центральній районній бібліотеці для дорослих відбувся урок мужності до дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС «Мужність і біль Чорнобиля». В заході взяли участь учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, керівники Обухівської районної державної адміністрації та Обухівської районної ради, представники соціальних закладів та громадських організацій району

      Зі спогадами про ті трагічні дні та з словами вдячності до ліквідаторів звернулись заступник голови Обухівської районної державної адміністрації Коваленко С. І., радник голови Обухівської районної ради Торохтій Л. Л., заступник голови громадської організації ветеранів та інвалідів Чорнобиля в Обухівському районі, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС першої категорії, фотокореспондент Калашников О. М. Зворушливо звучали розповіді учасників ліквідації наслідків аварії та полум’яні вірші українських поетів у виконанні працівників бібліотеки. Відбулось відзначення подяками присутніх ліквідаторів аварії на ЧАЕС. 

        Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії. Перед живими. Перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.