Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Я маю право жити без насильства

 

Я маю право жити без насильства

( З досвіду роботи Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

     Проблема насильства – не нова. У сім’ї закладається основа любові, пошани, моральності, терпимості. Статистика свідчить, що більше половини агресорів, кривдників, злочинців виросли в сім’ї, де відбувалося насильство.

     Насильство наздоганяє нас усюди. Воно на телебаченні, вулицях, на жаль у школах. За експертними оцінками основна частина потерпілих від сімейного насильства не звертаються за допомогою у відповідні державні органи через небажання: «виносити сміття з хати», соромно перед людьми, сусідами, небажання зруйнувати сім’ю. 

      В рамках проведення Всеукраїнської щорічної акції «16 днів проти насильства», яка проходить у період  з 25 листопада по 10 грудня 2018 року читачі  Баришівської районної бібліотеки  для дітей взяли участь у конкурсі дитячих малюнків на тему «Стоп! Насильству в сім’ї», які організувала служба  у справах дітей та сім’ї Баришівської районної державної адміністрації.  

     Та 4 грудня запросили до бібліотеки  читачів-учнів 7-Б класу, класний керівник Л.І.Котвицька та 8-А класу, класний керівник Л.М.Щербак на інформаційну годину «Проблема насильства в сучасній сім’ї та суспільстві»

     На  захід були запрошені   старший  інспектор ювенальної превенції Баришівського відділення поліції Людмила Леонідівна Івасенко і головний спеціаліст служби у справах дітей та сім’ї Баришівської РДА Ольга Сергіївна Візір.

     Розпочали інформаційну годину відеороликом «Допоможіть зупинити насильство над дітьми». А далі продовжила спілкування з присутніми Людмила Леонідівна. Вона проінформувала  про ситуацію щодо насильства в нашому районі, акцентувала свою увагу на таку актуальну тему, як «Булінг» та які  риси йому притаманні. Діти ділилися своїми розповідями з реального життя класу та школи, щодо цієї проблеми. В свою чергу старший інспектор попередила дітей, що готується проект Закону щодо кримінальної відповідальності за насильство в сім’ї. 

    Бесіду-діалог продовжила Ольга Сергіївна, яка пояснила права дітей та їхні обов’язки. А ще вона роздала присутнім буклети з інформацією по даній проблемі та розповіла куди можна звернутися за допомогою.

О.І. Биба, 

зав. Баришівською районною 

бібліотекою для дітей