Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Україна пам’ятає – світ визнає

 

Україна пам’ятає – світ визнає

(З досвіду роботи Єрковецької сільської бібліотеки Дівичківської ОТГ Київської області)

 

 

І сльози, і кров, і зневіра – 

                                                                               Усе запеклося навік...

Ганна Чубач 

 

У ХХ столітті Радянська Україна тричі потрапляла в пекельний лабіринт голодоморів із величезними людськими жертвами: 1921-1923; 1932-1933; 1946-1947 рр.

Кожен із цих періодів має свою жахливу сторінку в історії України. 

З 1998 щорічно, у четверту суботу листопада, відзначають День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій, згідно Указу Президента України.  

У Єрковецькій сільській бібліотеці Дівичківської ОТГ Переяслав-Хмельницького району Київської області, у зв’язку з 85-ми роковинами цієї трагедії, організовано виставку-інсталяцію однієї книги «Україна пам’ятає – світ визнає».

До уваги читачів бібліотеки, жителів та гостей села Єрковці представлена книга: 1946-1947. Голод в Україні. Збірник спогадів/Національний музей історії України у Другій Світовій війні. Меморіальний комплекс. – К., 2016.-128 с.:іл.

Збірник виданий за кошти доброчинця, краєзнавця Михайла Гича та голови ФГ «Бебешко В.І.», депутата Дівичківської ОТГ Віталія Бебешка.

Містить збірник 57 спогадів про голодомор 1946-1947 рр. в семи областях України. Проникливі й зворушливі рядки звучать мовою тих подій, свідками яких стали і наші односельці. 14 спогадів єрковчан про трагічну сторінку вітчизняної історії вміщено у даному збірнику. Також є спогади жителів сіл Дем’янці, Горбані, Лецьки, Виповзки, Положаї, Хоцьки. Доповненням життєвих історій є фотографії та документи післявоєнного періоду з архівів родин, з фондів Національного музею історії України у Другій Світовій війні, та персонального архіву Михайла Гича.

Також, у книжковому фонді бібліотеки оформлено тематичну поличку «Великий голод – вічний гріх»

Всіх бажаючих запрошую ознайомитися з історичними сторінками нашого краю. 

 

Ольга Шульга

завідуюча Єрковецькою

 сільською бібліотекою

Дівичківської ОТГ Київської області