Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Рухаємось вперед

 

«Популяризація дитячої книги: рухаємось вперед»

(З досвіду роботи Таращанської ЦБС)

 

Таращанська районна бібліотека для дітей 31 жовтня провела перший бібліоспаринг для бібліотечних працівників Таращанської ЦБС, що обслуговують читачів-дітей.

Оляніцька Світлана Леонідівна – завідуюча бібліотекою, запросила всіх присутніх до бібліотеки та познайомила їх з запропонованою формою спілкування між бібліотечними працівниками. Захід проводився з метою ознайомлення з роботою Таращанської бібліотеки для дітей, а також обміном досвіду з питань бібліотечного обслуговування користувачів дітей різних вікових категорій бібліотек Таращанської ЦБС.

В аналітичній довідці Світлана Леонідівна розкрила для присутніх питання: «Сучасні орієнтири діяльності Таращанської бібліотеки для дітей – досвід, пошук, проблеми». Ця тема є дуже близькою для більшості бібліотекарів і всі вони відразу включились в її обговорення, намагаючись всім колективом знайти нові шляхи у популяризації книги серед користувачів-дітей. Адже саме сьогодні до нас прийшов новий тип читача. Це – «Веб-покоління», «Покоління Інтернету». І щоб стати для них необхідними і цікавими, привернути увагу до бібліотеки, книги і читання, ми маємо постійно вдосконалювати традиційні форми роботи та впроваджувати нові послуги на основі інформаційних технологій, що і роблять бібліотеки.

Дуже змістовною, з оригінальним наповненням, стала година професійного спілкування «Новим і цікавим поділюсь з вами», під час якої відбувся обопільний обмін досвідом.

Світлана Миколаївна Фещенко, бібліотекар 2-ї кат. відділу обслуговування дошкільників та читачів-учнів 1-5 класів, зробила екскурсію абонементом, підчас якої познайомила з наочними формами популяризації книги, а саме з книжковим розвалом «Читаміни для дитини», до якого ввійшли новинки літератури, що надійшли до бібліотеки. Дуже зацікавила присутніх книжкова інсталяція «Прийшла ти знову тиха осінь», на якій крім представлених книг, розмістилася «гарбузова» родина та овочі з урожаю садів та городів. Розповідь бібліотекаря про самі цікаві заходи для маленьких читачів в книгозбірні та за її межами супроводжувалась слайд-презентацією «Через маленьку книгу у великий світ».

Любов Василівна Кулик, бібліотекар 2-ї кат. відділу обслуговування користувачів 6-9 класів, проінформувала стосовно форми роботи з читачами-учнями середнього і старшого шкільного віку. Вона познайомила присутніх з новітніми формами роботи на теми  правознавства, виховання патріотів України, новинками літератури та іншими. Не менш важливими є і форми наочної популяризації документів та актуальних тем, які сприяють тому, щоб читач взяв ту чи іншу цікаву книгу та порадив прочитати її друзям. Слайд-презентація «Книжкові інсталяції в бібліотеці» познайомила присутніх з цікавими виставками, які  організовані  в дитячій бібліотеці та ідеями, які ще можна втілити в практику роботи бібліотек. Адже читачам такі виставки дуже подобаються, вони, ніби, запрошують саме з них взяти книгу для домашнього читання.

В рамках даного бібліоспарингу для бібліотекарів провели пізнавально-розважальний марафон «У дружбі з книгою», який складався з 7 цікавих і змістовних конкурсів: «З криниці народної мудрості», «Жіночі імена в назвах книг», «Бібліотечне лото», бліц-вікторини «Ой, як це просто» та ін. Щоб марафон не був одноманітним, увазі присутніх запропоновано цікаві паузи, а саме: «Цікавинки звідусіль», «А чи знаєте ви, що…», «Найбільші бібліотеки світу» та «Незвичайні книги»

Бібліоспаринг "Популяризація дитячої книги: рухаємося вперед" дуже сподобався і всі учасники  погодились, що його варто продовжувати, відвідуючи інші бібліотеки Таращанської РЦБС та обмінючись новим та цікавим досвідом роботі.

По закінченні професійного спілкування на зустріч з бібліотечними працівниками завітав краєзнавець, дослідник історії рідного краю В.А.Семилітко. Він презентував присутнім свій творчий доробок під назвою «Топоніміка Таращанщини та походження і поширення прізвищ на території краю». По її закінченні бібліотекарі мали можливість придбати книгу з автографом та побажаннями автора для читачів книгозбірень Таращанського району. 

 

С.Л.Оляніцька – завідуюча бібліотекою для дітей

Таращанської РЦБС Київськоїобласті.