Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Перші марки Української держави»

 Презентація філателістичної виставки О. В. Канівця

«Перші марки Української держави» (1918-1923 років)

( З досвіду роботи  Баришівської централізованої бібліотечної системи Київської області)

 

18 квітня в читальному залі  Баришівської районної бібліотеки для дорослих  відбулося чергове засідання літературно-мистецького об’єднання «Краєзнавча Баришівщина», в рамках якого презентовано пересувну філателістичну виставку Олександра Володимировича Канівця «Перші марки української держави», присвячену 100-річчю подій української революції 1917-1921 років.

Це вже друга виставка в Баришівці  відомого громадського діяча, члена Київського товариства філателістів та Черкаського земляцтва “Шевченків край” у місті Києві  О. В. Канівця.

Ведуча презентації директор Баришівської ЦБС Г. В. Пацаловська розповіла  історію випусків    українських  поштових  марок першої незалежної української держави.  В цьому році виповнюється 100- річчя  з часу запровадження в обіг перших поштових марок Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Історія пошти першої незалежної української держави, Української Народної Республіки , що випустила перші українські поштові марки з оригінальним малюнком, охоплює короткий відрізок часу з 1918 по 1921 роки.

Цей період також залишив близько 130 державних марок з надруком Тризуба, п’ять випусків власних листівок, одна поштова картка і один поштовийпереказ.

 Олександр Володимирович Канівець брав участь у  XV Національній  філателістичній  виставці  Укрфілексп-2017, яка проходила в м. Ужгород, і удостоєний її диплому і срібної медалі. В. О. Канівець познайомив присутніх з експозицією виставки.  На виставці представлені перші поштові марки Української народної республіки, які були в обігу з 18 липня 1918 року до 1921 року. Ескізи для них виконали відомі художники Георгій Нарбут і Антон Середа. На основі закону від 18 квітня 1918 року частину першої серії, названої "шагівковою", друкували на картоні в київській друкарні Василя Кульженка, сина Стефана Кульженка, який родом з Баришівки, та   в одеській друкарні Юхима Фесенко на тонкому картоні, з зубцями і без клею. На зворотному боці марок зображено герб УНР (тризуб) і є напис «Має ходіння нарівні з грошима».  Їх уживали замість монет, які вийшли з обігу.  

У 1919 році адміністрація Директорії замовила у віденській друкарні військово-географічного інституту серію з 14 марок з номіналами від 1 до 200 гривень. Ці марки не встигли з’явитися в обігу.

Олександр Володимирович розповів про поштові марки Західної Української Народної Республіки. На марках Австро-Угорщини використовується надрук тризуб та в кутиках чотири літери З.У.Н.Р.

 Канівець О. В.  виготовив конверт із зображенням  пам’ятного знака  встановленого на залізничній станції Баришівка в пам’ять бою козацьких загонів Вороньківської, Бориспільської і Баришівської сотнень Переяславського полку проти московсько-більшовицьких загарбників. 

Учасники презентації познайомилися також з книжковою виставкою «Українська революція: події і постаті».

Н. І. Лавріненко,

завідувач методично-бібліографічним відділом

Баришівської ЦБС Київської області