Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«ВЕЛИКДЕНЬ – ЗЕМНЕ ПРИЧАСТЯ НЕБОМ»

  «ВЕЛИКДЕНЬ – ЗЕМНЕ ПРИЧАСТЯ НЕБОМ»

ПАСХАЛЬНА  ВЕСЕЛКА

 

(З досвіду роботи Вороньківської сільської бібліотеки Бориспільської районної ЦБС Київської області)

 

              У Вороньківській сільській бібліотеці Бориспільської районної ЦБС Київської області відбувся майстер-клас з розпису писанок. На запрошення бібліотекаря Світлани Григор відгукнулася майстриня Тетяна Андріївна Литвиненко. До бібліотечного закладу завітали читачі-учні 2-4 класів, які із особливим задоволенням прослухали цікаву розповідь про історію Великодня, традиції писанкарства та чим писанка відрізнялась від крашанок, мальованок, дряпанки, крапанок. Також практично ознайомилися із технічним виконанням цього прекрасного символу життя. 

             Процес виготовлення писанки досить складний, потребує особливого терпіння і вміння. Незвичайне для дітей тримання писачка в руках. Але, затамувавши подих, писачок ніби сам виводить із воску геометричні та рослинні орнаменти. Потім яйця фарбують і знімають віск.

             І от уже у дітей в руках, створений ними, світлий символ Сонця, життя, любові та краси, добра, щастя і радості. Свій неповторний Великодній шедевр – особисту писанку - юні відвідувачі понесли до своєї оселі, щоб порадувати своїх рідних та близьких. 

            Читачі бібліотеки з цікавістю ознайомилися зі святковою Великодньою виставкою-галереєю під назвою «Пасха Христова – дар нового життя».  Представлені на виставці матеріали висвітлюють національні особливості свята Великодня, а також традиції і звичаї, пов’язані з цим святом. До послуг широкого кола читачів -  книги з історії виготовлення писанок, їх символіки, кольорів, орнаментів та звичаїв, пов’язаних з писанками.

            З видань, представлених на виставці, можна дізнатись, що потрібно покласти у великодній кошик, рецепти смачних пасок, великоднього печива і дизайну для своєї оселі.

            Читачі отримали багато позитивних емоцій від перегляду книжкових та ілюстративних видань. 

Світлана Григор,

бібліотекар Вороньківської сільської бібліотеки

 Бориспільської РЦБС 

Київської області