Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Бібліотека об’єднує покоління»

 Бібліотечні погостини «Бібліотека об’єднує покоління»

 (З досвіду роботи Таращанської РЦБС Київської області)

 

 Урочисто і святково відбулися 30 березня в читальній залі центральної районної бібліотеки бібліотечні погостини. На свято цього дня зібралися працівники бібліотек централізованої бібліотечної системи та ветерани бібліотечної справи, щоб відзначити мудре століття Таращанської районної бібліотеки, поважне сімдесятиліття Таращанської районної бібліотеки для дітей, і зріле сорокаріччя утворення центральної бібліотечної системи

На святкове дійство завітали з привітаннями та подарунками виконуючий обов’язки голови Таращанської райдержадмімістрації Юрій Вікторович Шостак, заступник голови Таращанської районної ради Олег Степанович Степаненко, начальник відділу культури, молоді та спорту Роман Миколайович Бабич, засновник і голова Благодійного фонду «Фортеця» Олександр Борисович Ференець, редактор районної газети Дарина Вікторівна Камінська та директор районного Будинку культури Галина Василівна Тимошенко. За сумлінну працю та вагомий особистий внесок у розвиток бібліотечної справи на Таращанщині ветеранів бібліотечної ниви подяками і цінними подарунками нагородив Олександр Ференець.

До святкових вшанувань приєдналися керівники РЦБС кінця ХХ – поч. ХХІ ст.: директор ЦБС Світлана Денисівна Бабич, заступники директора по роботі з дітьми Любов Іванівна Костенко та Любов Леонідівна Рибалко. Музичні привітання всім щиро дарували друзі бібліотеки: народний аматорський фольклорний ансамбль «Берегиня» Лісовицького Будинку культури, начальник відділу культури, молоді та спорту Роман Бабич, бібліотекар Северинівської сільської книгозбірні Тетяна Коваль, бандуристка, читачка і учасниця клубу за інтересами «Надвечір’я» ЦРБ Поліна Маковецька, акордеоніст-віртуоз Сергій Бондар, гуртківці студії «Дивослово» Таращанського центру творчості дітей та юнацтва «Веселка» і юні читачі дитячої бібліотеки.

Організовуючи ювілейне свято, працівниками районної книгозбірні заздалегідь була проведена велика клопітка робота наочного оформлення читальної зали. Привертали увагу та викликали щире захоплення серед гостей книжковий торт, ювілейний годинник, виготовлений зі світлин, що розповідають про 100-річчя роботи районної книгозбірні, виставка-досьє «Це нашої історії рядки…», де були представлені альбоми про роботу бібліотек за минулі десятиліття, методичні буклети, в яких описаний кращий досвід роботи книгозбірень району, папки-накопичувачі «Про нас у пресі» та буклети новоствореної серії «Креативний бібліотекар», які знайомлять з творчістю бібліотечних працівників. Справжньою окрасою зали стало дерево бібліотечної родини, виготовлене у формі карти району з фотографіями бібліотечних працівників. Учасники та гості заходу мали можливість написати побажання бібліотеці-ювілярці та прикріпити до символічного дерева. Зі словами привітання долучилися і читачі-діти сільських бібліотек, виготовивши вітальні плакати. На абонементі відділу обслуговування ЦРБ оформлено книжкову виставку-ювілей «Скарби нашої бібліотеки», яку зацікавлено переглядають відвідувачі бібліотеки.

Сьогодні бібліотека – це не тільки місце зберігання книг, це храм знань усього людства. Для історії 100 років – це мить. А для нашого закладу вони стали роком створення у 1918, розбудови у 30-тих роках ХХ століття, руйнації у воєнні лихоліття та відновлення у повоєнні літа. Це роки, місяці, тижні тихої праці у книжкових фондах і миттєвості яскравих зустрічей, свят для десятків бібліотечних сподвижників. За означеними датами не тільки цифри – 100, 70, 40, що означають роки існування. Не тільки числа, що величезними значеннями характеризують кількість примірників книг, що перейшли через бібліотечні установи, чи кількість читачів, що відвідали палаци його величності слова. За цими датами праця. Праця десятків людей, які життя й долі склали побіля книг, віддавши їм свої роки, свої весни й ранки, вечори й душу. Їхні невтомні руки перебирали книжкові сторінки, їхні душі пеленали слово, їхні серця гріли зали, а очі дивилися в майбутнє. Бо майбутнє завжди там, де є просвіта, де є знання, де є прозріння у любові до слова. Кілька поколінь працівників змінювались в бібліотеках нашого району за час їх існування, але завжди передавався дух, естафета від старшого покоління молодшому працювати сумлінно, шанувати читача, дбати про фонди, бути справжнім осередком культури.

Святкові урочистості відбулися в атмосфері душевного затишку та позитивних емоцій, залишивши по собі гарні спогади в учасників та гостей свята.

 Л. Яцевська,  

завідуюча  відділом  обслуговування 

Таращанської ЦРБ Київської області