Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Соціальне партнерство як фактор успіху сучасної бібліотеки»

 «Соціальне партнерство як фактор успіху сучасної бібліотеки»

 (З досвіду роботи КЗ БРР «Броварська РЦБС» Київської області)

 

27 березня 2018 року на базі Броварської центральної районної бібліотеки відбувся День методиста «Соціальне партнерство як фактор успіху сучасної бібліотеки» за участю бібліотечних фахівців ЦРБ, бібліотек-філій КЗ БРР «БРЦБС» та книгозбірень об’єднаних територіальних громад. 

Годиною пам’яті «Б’ю чолом: Микола Сом», присвяченій 5-ій річниці від дня смерті українського поета та прозаїка, нашого земляка було розпочато чергову зустріч колег. Після вступного слова завідувача Требухівської сільської бібліотеки–філії № 8 КЗ БРР «БРЦБС» Галини Лисенко, прочитала вірші-присвяти поетові–землякові, розповіла про маловідомі сторінки життя Миколи Даниловича Сома бібліотекар Требухівської книгозбірні, поетеса, член НСЖУ Надія Кольцова

Поетичні твори «Костюм із плащпалатки» та «Відповідь на анкету» прочитав семикласник Требухівської ЗОШ Сергій Сапоненко. У виконанні вокального колективу «Мрія» сільського Будинку культури під керівництвом Володимира Субина прозвучали пісні на слова Миколи Сома «Вишиванка» та «Мрія». Легендарну колискову «Рученьки, ніженьки», яка двадцять років лунала у програмі «На добраніч, діти», майстерно зіграла та заспівала викладач КЗ БРР «Школа естетичного виховання (Дитяча школа мистецтв)» Світлана Бахметова.

Керівник Требухівського шкільного музею Раїса Овдієнко детально розповіла про роботу закладу щодо популяризації творчості відомого українського поета-земляка, акцентувала увагу присутніх на цікавих експонатах, переданих родиною Миколи Сома, а шкільні екскурсоводи провели відеоподорож музейними залами.

Від учасників заходу було покладено квіти  на могилу М. Д. Сома.

Відбувся мітинг, в якому прийняли участь учні місцевої школи, користувачі сільської бібліотеки, які прочитали вірші поета.

У вступному слові директор КЗ БРР «Броварська районна централізована бібліотечна система», заслужений працівник культури України Кошелєва Л. В. підкреслила необхідність взаємодії бібліотек з різними структурами та користувачами. Як приклад - захід Требухівської бібліотеки-філії № 8 та Будинку культури.

«Сьогодні бібліотека є тією установою, яка повинна консолідувати громадськість щодо вирішення соціально значущих проблем, а також повинна приймати активну участь у становленні громадянського суспільства України, в Броварському районі зокрема», підкреслила Л. В. Кошелєва.

В рамках бібліобрифінгу «Соціальне партнерство як фактор успіху сучасної бібліотеки» виступила з грунтовною і детальною інформацією в. о. зав. відділу обслуговування Броварської ЦРБ Кондратенко Т. В. Вона зазначила, що «Броварська центральна районна бібліотека замість скромного, непомітного існування обрала для себе модель із змістом роботи, що притаманний сучасній книгозбірні, як центру громадського та інноваційного розвитку Броварського району. Цьому, певною мірою, сприяло задеклароване районною бібліотекою, соціальне партнерство, яке є прогресивною формою взаємодії з іншими організаціями і користувачами сільських і районної бібліотеки. Коло партнерів Броварської РЦБ є досить широким і повинно поповнюватись новими учасниками».

Завідувач методично-бібліографічного відділу Броварської РЦБ Кальченко О. М.  надала вичерпні відповіді на низку організаційних питань під час професійного диспуту «Бібліотека і громада: соціальний діалог в умовах кризи». Між бібліотекарями сільської ланки і працівниками бібліотек ОТГ відбулися корисні діалоги і обміни досвідом. 

Бібліотекарями КЗ «Броварська РЦБС» були надані фахові консультації та поради, а також учасники заходу отримали посібник методичних рекомендацій «Технологічні аспекти обслуговування користувачів», тематичні інформаційні матеріали, що стосуються професійної діяльності районної і сільської ланки бібліотекарів району.

Модератор заходу, директор КЗ РЦБС Кошелєва Л. В., зробила конструктивні висновки щодо проведеного чергового Дня методиста, який був пройшов цікаво, творчо та в дискусіях при обговоренні актуальних питань.

 

Директор КЗ Броварська РЦБС,

Заслужений працівник культури України

Л. В. Кошелєва