Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Об'єднаймося всі, браття»

 «Об'єднаймося всі, браття»

(З досвіду роботи КЗ БРР «Броварська РЦБС» Київської області)

 

У рамках відзначення Всесвітнього дня поезії та Міжнародного дня рідної мови у центральній районній бібліотеці відбулося яскраве літературне  свято -  районний літературний конкурс "Письменницька ватра початківців Броварщини", учасниками якого стали юні поети  міста та району.

Конкурс проводиться з метою пошуку та підтримки  літературно обдарованих юних користувачів бібліотеки серед учнівської молоді, а також сприяння розвитку їхніх творчих здібностей та духовних потреб, - розповіла голова оргкомітету,  директор комунального закладу Броварської районної ради «Броварська районна централізована бібліотечна система» Людмила Василівна Кошелева. «Ми довго виношували цю ідею з Ольгою Іванівною Шаповал, керівником «Клубу юних краєзнавців», що працює при нашій бібліотеці, та навіть для нас було повною  несподіванкою велика  кількість учасників - 22 читачі-учні перших - одинадцятих класів. Ми пишаємося, що земля нашої рідної Броварщини така багата талантами» - сказала у підсумковому слові Л. В. Кошелєва.

У цьому мали змогу переконатися всі присутні на конкурсі. Тож членам журі (члени Спілки журналістів України поетеса Надія Кольцова та письменник Микола Габрійчук, представник громадської організації "Народний рух" Олена Лобасенко та ін.)  було дуже непросто визначити переможців. Критеріями оцінювання поезії були й актуальність теми, і поетична  вправність,  і майстерність читання, і відповідність віку. До речі, наймолодшим учасникам конкурсу було лише сім років.

Вразило широке коло тем, що хвилюють юні серця, - палка любов до України,  до матері, оспівування краси рідного краю, зачарування природою, перші світлі почуття, роздуми про вічне і найболючіше. Оголеним нервом звучали поетичні рядки про війну на сході, про героів-воїнів, про дітей, в чий дім чорним смерчем увірвалася війна. Так хочеться, щоб дитячі прагнення і мрії  торкнулися сердець і розуму всіх українців:

Тож об'єднаймося всі, браття,

За дружбу, вірність і любов,

За незалежну Україну,

Щоб нас ніхто не поборов.

(Валентина Хамбір)

І ось хвилююча мить: голова журі, керівник літературно-мистецького об'єднання "Криниця" поетеса Лідія Стрельченко називає імена переможців: перших місць у своїх вікових категоріях удостоїлися: Богдана Якубовська (Красилівська ЗОШ), Валентина  Хамбір (Русанівська ЗОШ), Марія Тимко (Броварський НВК); друге місце завоювали: Анна Хобта (Требухівська ЗОШ), Ангеліна Петрунко (Заворицька ЗОШ), Віра Козаченко (Світильнянський НВК); третє - Катерина Лобко (Красилівська ЗОШ), Ольга Сліценко (Броварська ЗОШ N3), Владислав Теплюк (Броварський НВК). Переможці нагороджені дипломами та подарунками,  всі учасники удостоїлися заохочувальних грамот.

Звісно ж, такі свята не бувають без солодощів. Читачів  запросили до солодкого столу, а  Ольга  Шаповал  провела захоплюючу краєзнавчу екскурсію, ознайомивши з цікавими експонатами української  світлиці, створеної руками працівників бібліотечної мережі району, яка є духовним осердям бібліотеки. Особливий інтерес викликали раритети, надані Надією Кольцовою (Требухів) та Галиною Лизогуб - вишиті доріжки, настільник, рядно, рушники 18-19 ст., українські строї, ліси та ін.

Започаткований цьогоріч літературний конкурс "Письменницька ватра Броварщини" організатори планують проводити щорічно.

 Надія Гамалій,

член журі