Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

«Біль землі Київської» - друга річниця звільнення Київщини

 

«Якщо не хочеш жити в темряві, запали вогник правди про нескорене Українство»

Сергій Мартинюк

 

2 квітня – РІЧНИЦЯ ЗВІЛЬНЕННЯ КИЇВЩИНИ

Київська область – одна з перших прийняла на себе удар російських загарбників. Російські колони йшли на українську столицю з півночі, несучи смерть і руйнування. 

Сили Оборони дали гідний відсіч ворогу, і вже 2 квітня 2022 року українці дізналися, що Київщина звільнена від російських загарбників.

Для багатьох жителів області цей час став найстрашнішим за все життя. Після себе загарбники залишили руїни. За час окупації тут загинули дуже багато жителів.

Завжди пам’ятатимемо подвиг Героїв, які поклали власне життя за свободу та незалежність України. Населені пункти Київщини стали містами Героїв – містами конкретних людей, які проявили сміливість, допомагали вистояти один одному і державі.

Пропонуємо вашій увазі тематичну добірку книг «Біль землі Київської» в яких розглянуто спогади та історії свідків російської агресії на території України, що надійшли до бібліотеки.

 

Воробйова, О. Рани землі Бучанської / Ольга Воробйова. – Київ : Видавничий дім Артек, 2023. − 384 с.

До книги «Рани землі Бучанської» увійшли нариси, роздуми, свідчення очевидців про трагічні події у Бучанському районі Київської області та його околицях під час вторгнення російських військ на територію України. Читач познайомиться з героями, пройнявшись невимовним жахом і болем за долі людей.

Війни закінчуються, та залишається пам'ять про спалену землю, кровопролитні сутички, смерті рідних та близьких, почуття братерства та взаємопідтримки. Саме про пам'ять та виключення таких жахливих подій і читаємо на сторінках книги.

 

Скуратовська, Н. Життя – віддане людям. Книга про Юрія Ілліча Прилипка / Надія Скуратовська, Валентин Собчук. – Київ : Видавництво ТОВ «Мега-прес груп»., 2023. – 214 с.

 У цій книзі – збірка матеріалів про героя нашого часу, очільника Гостомельського СТГ Юрія Прилипка, який загинув, виконуючи гуманітарну місію, допомагаючи жителям селища, які опинилися в оточені рашистів. Документальна повість розповідає про його діяльність, сторінки життєпису, спогади доньки й сина героя, сучасників, добірки світлин.

 

 

 

Живі історії війни / авт.-упоряд. Ольга Фещенко. – Київ : Видавництво Ліра-К, 2022. – 154 с.

Книга написана у документально-художньому стилі на основі правдивих історій свідків російської агресії на території Бородянської громади. Життя та історії цих людей – це наше історичне майбутнє.

 

 

 

 

 

Мартинюк, С. 13 віршів, або Битва за Ірпінь змінила світ / Сергій Мартинюк. – Київ : Міленіум, ВЦ «Просвіта», 2022. – 64 с.

Нова збірка «13 віршів, або Битва за Ірпінь змінила світ» Сергія Мартинюка (Світогора Лелеко) відкриває новий етап військової творчості письменника. Війна. І війна, яка триває понад 368 років. З 24 лютого триває наче один довгий день війни. І саме 24 лютого Сергій Мартинюк сказав «...від сьогодні я солдат. Моя Україна потребує солдата Мартинюка». Взяв до рук мисливську

зброю і приєднався до Ірпінського руху спротиву москвинським окупантам.

13 віршів, які увійшли в збірку, писались в окопах, на позиціях, під обстрілами. Один рядок писався в Ірпінському Будинку письменників, другий − на «Жирафі», третій – на «Каравангала», четвертий – на Водоканалі. Саме тому вони бойові й пахнуть потом, порохом і славою.

 

Мойсеєнко, В. С. Історії знищення, порятунку та виживання. Бородянка: 24.02.-31.03.2022. / Валентин Станіславович Мойсеєнко. − Київ : Видавництво Ліра-К, 2022. – 96 с.

У книзі зібрані розповіді свідків спротиву окупантам, знищення Бородянки, порятунку та виживання її жителів, ілюстровані документальними фото. На прикладі цих розповідей та маловідомих історичних фактів демонструється прірва у світогляді начебто ще не так давно «братніх» народів – російського та українського.

 

 

 

Хроніки окупації і спротиву. Перші місяці війни : проза / упоряд. Михайло Сидоржевський. – Київ : Видавництво Ліра-К, 2022. – 260 с.

У цій книжці – розповіді людей, які пережили страхіття перших, найважчих місяців війни і окупації. Це важкі і нещадні у своїй правді документи війни, документи страшного сатанинського злочину, здійсненого варварською росією проти України і українців. Документи героїчного спротиву першого, найважчого періоду війни, коли рашиські окупанти плюндрували нашу рідну землю, покриваючи її смертносним вогнем і знищуючи все живе, а Україна, зціпивши зуби, вставала на смертельний бій з лютим ворогом.

 

 

Чижова, Л. Я. Зворотній відлік (від війни до війни) : низка новел / Людмила Яківна Чижова. – Миколаїв : Іліон, 2016. – 32 с.

Автору книги «Зворотній відлік» довелося стати свідком і учасницею багатьох подій. Із пережитих зустрічей, знайомств, розлук і втрат склалися новели цієї книги.

У вирі життєвих подій – долі однієї невеликої родини і велике любляче зранене серце Матері, у якої війни забирали всіх рідних.

 

 

 

Щербина, П. Битва за Ірпінь / Петро Щербина. – Київ : Саміт-книга, 2022. – 224 с.

Книга є першим зібранням оповідей безпосередніх учасників оборони міста-Героя Ірпеня : цивільних людей, які взяли зброю і сформували територіальну оборону міста; ветеранів АТО, яким вдруге довелося стати до захисту України - цього разу вже свого міста; лікарів, волонтерів та чиновників, які не покинули рідний Ірпінь. Усі, на чиїх розповідях базується книга, мають невимовне бажання, щоб вся Україна та світ дізналися правду про події, які відбувалися в Ірпені - від першого бою на блок-посту «Жираф» до порятунку десятків тисяч людей через «Дорогу життя».