Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Тематична добірка

 

 

«Якщо не хочеш жити в темряві, запали вогник правди про нескорене Українство»

Сергій Мартинюк

 

Пропонуємо вашій увазі тематичну добірку нових надходжень в яких розглянуто спогади та історії свідків російської агресії на території України, що надійшли до бібліотеки.

 

Живі історії війни / авт.-упоряд. О. П. Фещенко. – Київ : Видавництво Ліра-К, 2022. – 154 с.

Книга написана у документально-художньому стилі на основі правдивих історій свідків російської агресії на території Бородянської громади. Життя та історії цих людей – це наше історичне майбутнє.

 

Мартинюк, С. 13 віршів, або Битва за Ірпінь змінила світ / С. Мартинюк. – Київ : Міленіум, ВЦ «Просвіта», 2022. – 64 с.

Нова збірка «13 віршів, або Битва за Ірпінь змінила світ» Сергія Мартинюка (Світогора Лелеко) відкриває новий етап військової творчості письменника. Війна. І війна, яка триває понад 368 років. З 24 лютого триває наче один довгий день війни. І саме 24 лютого Сергій Мартинюк сказав «...від сьогодні я солдат. Моя Україна потребує солдата Мартинюка». Взяв до рук мисливську зброю і приєднався до Ірпінського руху спротиву москвинським окупантам.

13 віршів, які увійшли в збірку, писались в окопах, на позиціях, під обстрілами. Один рядок писався в Ірпінському Будинку письменників, другий — на «Жирафі», третій – на «Каравангала», четвертий – на Водоканалі. Саме тому вони бойові й пахнуть потом, порохом і славою.

 

Скуратовська, Н. Життя – віддане людям. Книга про Юрія Ілліча Прилипка / Надія Скуратовська, Валентин Собчук. – Київ : видавництво ТОВ «Мега-прес груп»., 2023. – 214 с.

У цій книзі – збірка матеріалів про героя нашого часу, очільника Гостомельського СТГ Юрія Прилипка, який загинув, виконуючи гуманітарну місію, допомагаючи жителям селища, які опинилися в оточені рашистів. У ній публікується документальна повість про його діяльність, сторінки життєпису, спогади доньки й сина героя, сучасників, добірки світлин.

 

Хроніки окупації і спротиву. Перші місяці війни : проза / упоряд.  М. Сидоржевський. – Київ : Видавництво Ліра-К, 2022. – 260 с.

У цій книжці – розповіді людей, які пережили страхіття перших, найважчих місяців війни і окупації. Це важкі і нещадні у своїй правді документи війни, документи страшного сатанинського злочину, здійсненого варварською росією проти України і українців. Документи героїчного спротиву першого, найважчого періоду війни, коли рашиські окупанти плюндрували нашу рідну землю, покриваючи її смертносним вогнем і знищуючи все живе, а Україна, зціпивши зуби, вставала на смертельний бій з лютим ворогом.

 

Чижова, Л. Я. Зворотній відлік (від війни до війни) : низка новел / Л. Я. Чижова. – Миколаїв : Іліон, 2016. – 32 с.

Автору книги «Зворотній відлік» довелося стати свідком і учасницею багатьох подій. Із пережитих зустрічей, знайомств, розлук і втрат склалися новели цієї книги.

У вирі життєвих подій – долі однієї невеликої родини і велике любляче зранене серце Матері, у якої війни забирали всіх рідних.

 

Щербина, П. Битва за Ірпінь / Петро Щербина. – Київ : Саміт-книга, 2022. – 224 с.

Книга є першим зібранням оповідей безпосередніх учасників оборони міста-Героя Ірпеня : цивільних людей, які взяли зброю і сформували територіальну оборону міста; ветеранів АТО, яким вдруге довелося стати до захисту України - цього разу вже свого міста; лікарів, волонтерів та чиновників, які не покинули рідний Ірпінь. Усі, на чиїх розповідях базується книга, мають невимовне бажання, щоб вся Україна та світ дізналися правду про події, які відбувалися в Ірпені - від першого бою на блок-посту «Жираф» до порятунку десятків тисяч людей через «Дорогу життя».