Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ДЕПОРТАЦІЇ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує інформаційний  матеріал до ДНЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ДЕПОРТАЦІЇ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ, в рамках започаткованого бібліотекою, інформаційно-просвітницького проєкту «Кримська світлиця», що проводиться з метою соціальної адаптації громадян України, які залишили тимчасово окуповану територію України - Автономну Республіку Крим (АРК).

В Україні 18 травня ‒ День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, внаслідок якого загинув майже кожний другий його представник.

Чисельність депортованих кримських татар:

  •  Заслані на «загальне» спецпоселення 18-20 травня 1944 року – 180014 осіб;
  •  Арештовані під час депортації та заслану до ГУЛАГУ 18-20 травня 1944 року – 5989 осіб;
  •  Спрямовані на роботу до Московського вугільного тресту 18*20 травня 1944 року – 5000 осіб;
  •  Спрямовані до таборів Головного управління формування резервів радянської армії 18-20 травня 1944 року – 6030 осіб.
  •  Заслані на «загальне» спецпоселення 27-28 червня 1944 року – 3141 осіб;
  • Загалом депортовано з півострова кримських  татар у 1944 році  - 200174 осіб.

Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тис. кримських татар. 

За даними Українського інституту національної пам’яті за перші роки після переселення від голоду, виснаження і хвороб померли, за різними оцінками,  понад 46% всіх депортованих. Серед померлих за перший рік майже половина – діти до 16 років. 

Депортація кримських татар, розпочата 18 травня 1944 року, – один із страшних прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. У 1967 році Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але на відміну від інших «покараних народів», вони не отримали права повернутися до Криму. Лише 1989 року радянським парламентом депортація була визнана незаконною та злочинною.

Україна ніколи не відмовлялася від визнання актів органів колишнього СРСР щодо відновлення прав депортованих, а з часу проголошення Незалежності взяла на себе повну відповідальність за долю всіх своїх громадян, включно з тими, що повертаються на її територію з місць депортації. 

Верховна Рада України Постановою від 12 листопада 2015 року № 792-VIII «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу. 18 травня в Україні встановлено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

У цей день весь світ згадує жахливі події 1944-го року, коли примусово депортували у віддалені регіони Радянського Союзу кримських татар, а з ними й представників інших національних меншин. Біль кримськотатарського народу – це наш спільний біль.