Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Душа перелита в поезію - творчий портрет білоцерківської поетки Тетяни Строкач.

 Душа перелита в поезію

Творчий портрет білоцерківської поетки Тетяни Строкач

 

Сяюча, світла і сонячна, 

Світом квітучим захоплена, 

В слово і пісню закохана, 

Мріями мов зачарована... 

Тетяна Строкач

 

Тетяна Строкач - українська  поетеса, педагог, громадський діяч, волонтер. Вся її поетична творчість пронизана палкою любов’ю до дітей, до рідної землі. «Люблю Україну, дітей, вірші та квіти...» — написала про себе поетка.

Народилася Тетяна Тезіславівна 3 листопада 1963 року в селі Вільшанка Жашківського району на Черкащині, у родині педагогів. Із дитинства мріяла бути вчителькою, тому після закінчення школи вступила до Богуславського педагогічного коледжу на відділення дошкільного виховання. Після закінчення педагогічного закладу в 1982 році почала педагогічну діяльність вихователькою в дошкільних навчальних закладах м. Білої Церкви. Із радістю  поєднувала педагогічну діяльність і поетичну творчість.

Закінчила Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова за спеціальністю «Педагогіка і психологія дошкільна». Визнаною дитячою поетесою Тетяна Строкач стала на початку  2004 року, маючи у творчому доробку понад тридцять дитячих поезій, які друкувалися в різних освітянських виданнях. Працюючи з дітьми, поетеса спостерігала за їхнім життям, поведінкою, прислухалася до дитячої мови, дізнавалася, що цікавить малечу, її прагнення.

Книга поезій «Осіння музика душі» вийшла у видавництві «Час Змін Інформ», вона пронизана ідеєю оптимізму й віри в добро. ЇЇ вірші - це роздуми про світогляд жінки, яка прагне бути щасливою, буття якої наповнене сенсом і корисними справами.

Збірка для дітей «Веселковий дивосвіт: поезії, пісні, загадки, розвивальні ігри, вправи, конкурсні завдання» своєрідна енциклопедія для малят, одразу полюбилися юним читачам. Поезія Тетяни Строкач була включена в освітні програми для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, також до численних тематичних збірників, антологій, шкільних хрестоматій.

Твори поетеси друкуються в численних випусках дитячих журналів де можна знайти її віршовані загадки, лічилки, мирилки і всілякі класні штуки, які так до вподоби нашим молодшим читачам! У віршах поетеса просто й дохідливо розкриває любов до України, її національних символів, природи, родини. А ще у творах – багато гумору, утверджується добро.

А літературних нагород та відзнак за участь у різноманітних фестивалях у неї стільки, що й не перелічити.

Вірші Тетяни Строкач зазвичай не лише змістовні, а й напрочуд легкі. Поетична мудрість душі письменниці робить книги її світлими та доброзичливими для читачів. Її дитячі вірші повчальні, вчать мислити й любити рідну землю, рідне слово, народні традиції, шанувати батьків. Діти їх люблять, легко сприймають, із задоволенням  вчать і декламують. Не випадково український письменник Анатолій Гай називав творчість поетеси:«…материнською піснею, цікавою, барвистою, розумною, клопіткою, дбайливою».

Поетичні рядки Тетяни Тезіславівни поклали на музику композитори Ольга Тимошенко та Микола Ведмедера. Спільно з херсонською композиторкою Ольгою Тимошенко написано пісні: «Надія є», «Ночі спокійної», «Дивний сад», «Янголи війни».

У сьогоднішні часи повномасштабної російської військової агресії Тетяна Строкач активно займається волонтерством, підтримуючи воїнів Збройних Сил України. А свій біль від війни і віру в Перемогу  письменниця акумулює в хвилюючі поетичні рядки. 

 

Загадаю бажання, найдорожче у світі!

Щоб настав мир в країні і не гинули діти,

Щоб під небом блакитним колосилися ниви,

Щоб всміхалися люди й жили дружно, щасливо.

Щоб не плакали мами у журбі над синами,

Перемога настала в боротьбі з ворогами.

Щоб старенькі в достатку всі свій вік доживали,

Щоб і пісня, і слово українські звучали.

Щоб країна розквітла, незалежна і вільна.

Хай здійсниться бажання це моє неодмінно!

                                                                                          Тетяна Строкач