Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Мова – духовна скарбниця народу

 

 

Матеріал подано без змін

Мова – духовна скарбниця народу

(З досвіду роботи Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради Броварського району Київської області)

 

22  лютого  2023 року в читальній залі Баришівської центральної бібліотеки для дорослих Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради проведено засідання розмовного клубу української мови «Чарівний світ українського слова».

Ведуча літературно - мовознавчого свята «Мова - духовна скарбниця народу», приуроченого Міжнародному дню рідної мови - директор Баришівської ЦБС Галина Пацаловська наголосила, що мова – найбільший скарб народу. Тисячоліттями, віками, роками плекала її земля предків, передавала з покоління в покоління.

Короткий екскурс  в історію розвитку української мови провела провідний бібліотекар відділу обслуговування Баришівської центральної бібліотеки для дорослих Баришівської ЦБС Оксана Вовк.

Повноводна річка, яка звеличує українську мову – це поезія. Свої вірші, які нікого з присутніх не залишили байдужими, презентувала  поет-аматор з Баришівки Наталія Деркач.

Схвальний відгук про вірші Наталії дала вчитель української мови та літератури, журналіст Лідія Савченко. Вона також  зазначила, що згідно дослідження  на території громади проживає близько 14 тис. людей різної національності. В кожного з них є своя рідна мова. Але їх об’єднує державна українська мова, належність до великого українського народу.

 Багато наших поетів – земляків присвячують вірші  Україні та рідній мові. Це члени Спілки письменників України: Ганна Дудка, Всеволод Ткаченко, Федір Тишко, Олександр Шарварок, Василь Цілий, Микола Боровко, поети-аматори: Борис Сушак, Іван Коломієць, Петро Прохоренко, Анатолій Вітюк, Іван Житнюк, Надія Красножон, Іван Власий та інші. Бібліотечні працівники бібліотек Баришівки прочитали їх вірші про мову.

Кожен народ гордиться людьми, що його прославляють. В сузір’ї українських письменників незгасною зорею сяє зірка Лесі Українки. Галина Пацаловська презентувала виставку-портрет «Душею щира Українка» (до 152-річниці Лесі Українки). На ній представлено вишитий портрет Лесі Українки, який вишивала Ольга  Перепуст. Його подарувала, присутня на заході, її донька Наталія Кульбеда.

Учасники заходу познайомилися з книжковою виставкою «Лунай велично, наше слово» та  відзначили, що українська мова – це наша гордість, духовна скарбниця народу.  

Тож, вивчаємо, збагачуємо, плекаймо всі разом ту мову, яка дісталась нам у спадок від наших пращурів.

Завідуюча методично-бібліографічним відділом 

Баришівської ЦБС

Наталія Лавріненко