Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Це мова моєї України

 

Матеріал подано без змін

 

Це мова моєї України

(З досвіду роботи Обухівської центральної публічної бібліотеки Обухівської міської ради)

 

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови.  

Це свято  має особливу історію. Його заснування пов'язано з подією, що відбулася 21 лютого 1952 року в Бангладеші (Східний Пакистан).

У цей день розстріляли місцевих протестувальників через їхнє бажання зберегти рідну мову. Оскільки влада країни визнала урду як єдину державну мову. Однак урду на той час розмовляли лише три відсотки населення.  Натомість більшість жителів Східного Пакистану послуговувалися бенґальською мовою. З нагоди події, що сталася в Бангладеші, ЮНЕСКО затвердив 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. 

В Україні цей день відзначають із 2002 року. Історія боротьби українського народу за рідну мову є також нелегкою та кривавою. За останні чотири століття Українську мову намагались знищити більше 130 разів. Але ми зберегли своє слово. І через свою рідну мову дали всьому світові зрозуміти, що українці – справді велика нація, зі своєю культурою, своїми звичаями і своєю історією, яка сягає глибокої давнини.

Міжнародний день рідної мови – свято, яке нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні,  про важливість мови, яка є інструментом у збереженні духовного та матеріального спадку кожного народу.

Але сьогодні  українці знову виборюють це право зі зброєю в руках. За українську мову, національну ідентичність та право бути господарями на своїй землі гинуть кращі сини та доньки країни. І коли ворог усіма засобами прагне знищити Україну, ми повинні  усвідомити важливість національного самовизначення у тому числі й через мову. Наш обов’язок – добре знати, шанувати і використовувати рідну мову, щоб передати її наступним поколінням. Усім відомий вислів нашої сучасниці, поетеси Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». Пам’ятаймо про це та шануймо рідну мову.

До цієї дати  в Обухівській центральній публічній бібліотеці відбулася презентація нової книжкової виставки «Це мова моєї України», на якій представлені книги  про історію нашої мови і літератури, а також книги для тих, хто хоче самоудосконалитися знаннями української мови. Виставку відвідали читачі бібліотеки, працівники відділу культури, національностей та релігій, працівники музею, ВПО. Зацікавився виставкою і переселенець з м. Оріхова, що в Запорізькій області,  Піляй Петро Данилович, який активно відвідує бібліотеку, як і його дружина Ольга Михайлівна.

Після презентації упорядник термінів родинних взаємин – Світлана Дорошенко розповіла читацькій аудиторії про значення слів « одруження», «родина», «дружина», «подружжя» і як правильно їх вживати в розмові та побуті.

Мова – це історія народу і його світогляд. Це та рушійна сила, яка об’єднала українців і весь світ та веде до перемоги України!                                                   

Л. Храпач – завідувачка Обухівською центральною

публічною  бібліотекою   

             Обухівської міської ради