Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

Зустріч з представницею Міжнародного медичного корпусу в Обухівському краєзнавчому музеї

 

Матеріал подано без змін

 

Зустріч з представницею Міжнародного медичного корпусу в Обухівському краєзнавчому музеї

(З досвіду роботи Обухівської ЦПБ)

 

14 лютого 2023 року в Обухівському міському краєзнавчому музеї імені Юрія Домотенка відбулася зустріч працівників Обухівського відділу культури, національностей та релігій (зокрема, - бібліотечних працівників), читачів, відвідувачів музею, учасників підліткового клубу мовознавства «Яблуньки» (що діє в Обухівській міській бібліотеці мікрорайону «Яблуневий», бібліотекар Л.Г. Скапенко) з Наталією Хщовою.

Наталя Хіцова є представником Міжнародного медичного корпусу (відділ протидії гендерно зумовленому насильству). Головне завдання цієї організації полягає у допомозі українцям пережити важкий час війни, психологічно «розвантажитись» за допомогою звертання до мистецтва, ознайомлення з мирними, в деякій мірі, -буденними справами та сторінками з життя великих людей , іноді, в дещо «побутовому аспекті».

В цей раз мова йшла про… морозиво. Учасники зустрічі (15) відкрили для себе багато цікавого, про що знали або побіжно, або й зовсім не чули:

У XV столітті морозивом ласували ( воно тоді, звичайно, - дещо відрізнялося від сучасного) Медичі, завдяки витворам шеф-кухара Бенталенті, який пізніше опинився у Франції та дивував своїми вишуканими десертами тамтешні вищі кола.

1843 року така собі Ненсі Джонсон (американка) отримала патент на автоматизований пристрій для виготовлення морозива.

1851 року Джейкоб Фассел мав власну фабрику морозива.

1878 року відбулася в Парижі виставка науково-технічних досягнень, на якій розглядалися питання про патенти на винаходи, про шрифт Брайля. Взагалі, такі виставки дійсно були «двигуном» усього нового прогресивного ( або забутого старого, що колись випереджало час). В рамках саме виставок відродилися олімпійські ігри (охоплювали вже не тільки Грецію). Виставки «винайшли» бієнале. Парижська виставка 1878 року представила «машину» для виготовлення морозива. Яку, що цікаво для нас могли бачити батьки Лесі Українки, що відвідували тоді виставку. Олена Пчілка (Ольга Петрівна Косач) привезла тоді до Парижу свою працю – книгу «Український орнамент Ольги Петрівни Косач».

1878 року в Києві швейцарець Бернард Оттон Семадені заснував у Києві мережу магазинів шоколаду, з’явилося там й морозиво. (здається сучасний письменник Андрій Кокотюха згадує ці кондитерські в своїх детективних романах, тих , де дія відбувається у Києві  кінця XIX - початку XX ст.)

Діяльність Роберта Флаерті, родоначальника документального кіно (головні принципи цього кіно застосовують й досі) дала назву одному з видів морозива «ескімо». У 1922 році Роберт Флаерті зняв документальний фільм про життя ескімосів, що мав шалений успіх , його дивилися в усіх кінотеатрах світу, а у фойє продавали морозиво в шоколаді на паличці, яке згодом й отримало назву «ескімо».

Велику частку розповіді лекторка присвятила розповіді про славетну родину Косачів, не тільки, що стосується улюбленого морозива Лесі Українки. Можна було знову упевнитися, що представники цієї родини були величні ( хоча й дуже скромні) в усьому – «великому» й «малому».

Наприкінці зустрічі Наталя Хіцова пригостила всіх присутніх ожиновим морозивом власного виготовлення (деякий час вона працювала в ресторанах м. Києва).

 

Дякуємо за цікаву зустріч!