Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

У Бородянці презентували книги про війну

 

Велелюдною була презентація книг Валентина Мойсеєнко «Історії знищення, порятунку та виживання. Бородянка: 24.02.–31.30.2022», Ольги Фещенко «Живі історії війни» та «Хроніки окупації і спротиву. Перші місяці війни», упорядник якої Михайло Сидоржевський, організована Бородянською центральною бібліотекою нещодавно. 

Щемливі емоції переповнювали усіх присутніх, адже все пережите під час окупації Бородянки і навколишніх сіл російськими військами, не відпускає наших односельців і досі, тож на початку заходу хвилиною мовчання вшанували земляків і всіх українців, загиблих в російсько-українській війні. 

Знаний дослідник Бородянського краю Валентин Мойсеєнко, представляючи свою книжку, зупинився на її змісті, прокоментував світлини, які йому вдалося зробити в той період й висловив свої аргументи про події, які відбувалися в лютому-березні 2022 року.

Волонтерка Ольга Фещенко, ще перебуваючи в евакуації в м. Перечин на Закарпатті, почала записувати історії людей, які «вирвалися» з територій, окупованих військами рф. Повернувшись до рідної домівки, вона одразу ж взялася за справу фіксування історій людей, які пережили окупацію Бородянщини. Таких історій у неї зібралося 35, які й увійшли в книгу «Живі історії війни». Про це, а ще про свої плани на майбутнє, вже як співзасновника благодійного фонду «Оберіг відродження», вона розповіла у своєму виступі. Доповнив її директор фонду Костянтин Кирей. 

Не могли не схвилювати присутніх виступи-свідчення героїв «Живих історій війни», а саме Олени Сиділо з Бородянки, Людмили Науменко з Пилиповичів, Тетяни Білошицької із Загалець, бородянців Миколи Пижика і Володимира Андріїшина. Зі словами підтримки і співпереживання звернулася до присутніх Ірина Юрченко з Малина, котра, як мати захисника Маріуполя Дмитра Козацького на псевдо «Орест», нині є амбасадором України й доносить світу гірку правду про цю війну. 

Завітали на захід редактори обох книг - Михайло Сидоржевський, голова Національної Спілки письменників України і Ольга Лукашенко, член Національної Спілки журналістів України та видавець Віталій Зарицький, директор видавництва «Ліра-К». Михайло Сидоржевський представив аудиторії книги, які вийшли у світ після деокупації Київщини, упорядником і редактором яких він є. Серед них і антологія «Хроніки окупації і спротиву. Перші місяці війни», в яку ввійшов уривок із «Історій знищення, порятунку та виживання…» В. Мойсеєнка. 

Алла Гордієнко, генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, у своєму виступі зауважила, що їй зрозумілі почуття людей, чиї історії лягли в основу книг, адже теж зі своїми рідними перебувала в окупації на Бородянщині. Вона відмітила згуртованість, мужність та незламність бородянців, які стали на спротив російським окупантам. 

На завершення презентації бородянська поетеса Поліна Лучко прочитала свої власні вірші, аби хоч трішки загоїти зранені серця присутніх. 

 

Валентина Вашуленко, 

директор Бородянської центральної бібліотеки