Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

В НАШІЙ ПАМ'ЯТІ ВОНИ НАВІЧНО

 В НАШІЙ ПАМ'ЯТІ ВОНИ НАВІЧНО

Шана на віки вічні їм!

Честь і хвала нескореним!

Слава полеглим і живим,

Схилимо, браття, голови.

Сергій Мостюк

 

Відзначення цьогоріч 6 грудня - Дня Збройних Сил  України, встановленого постановою Верховної Ради України в 1993 році, в день ухвалення 1991 року Закону України «Про Збройні сили України», стало особливим для нашої країни.

Сьогодні Україна і Київщина переживають непрості часи і тяжкі випробування. 24 лютого 2022 року, з початку повномасштабної війни росії проти українського народу, кращі сини і доньки України зі зброєю в руках вже 285 днів стоять на захисті рідної землі і дають відсіч російській агресії.

В одну мить змінилося життя країни. Знищено об'єкти інфраструктури, житлові будинки міст і сіл, зруйновано лікарні, школи, дитячі садочки, історичні пам'ятки. Жорстоко вбито багато мирних жителів та невинних дітей. Сотні тисяч дітей та дорослих залишилися без домівки. На захист рідної землі піднялася вся Київщина. А її міста - Буча, Ірпінь, Бородянка, Гостомель, Іванків стали символами українського спротиву. Мільйони людей працюють в тилу, допомагаючи армії.

Серед захисників України багато уродженців Київщини, серед них військовослужбовці, яким, одним із перших Указом Президента України присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). Сьогодні Герої України нашого часу - незламні патріоти Батьківщини, професійні військові та колишні цивільні жителі.

Охороняючи українське небо, в перший день повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, у повітряному бою, прикриваючи побратимів, в районі с. Кринцілів Хмельницької області загинув український військовий льотчик-винищувач (майор) Коломієць Дмитро Валерійович, уродженець м. Біла Церква. Служив у 39-й бригаді тактичної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України.

При обороні міста-героя Чернігова 27 лютого 2022 року загинув у бою (від авіаудару ворога) головний сержант Збройних Сил України Сенюк Олексій Олександрович, уродженець с. Теліжинці Білоцерківського району. Від 2014 - учасник АТО/ООС на сході України. Служив у 1-й окремій танковій Сіверській бригаді СВ ЗСУ. У боях на Чернігівщині, в одному із зіткнень із противником, Олексій знищив дві ворожі бойові машини та захопив танк Т-72.

Загинув 3 березня 2022 року поблизу с. Андрійчикове Вознесенського району Миколаївської області під час знищення ворожого десанту і старший лейтенант Хоменко Андрій Вікторович - командир десантно-штурмового взводу 3-ї батальйонної тактичної групи 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, уродженець с. Розкопанці Обухівського району. На початку березня 2022 року у Станично-Луганському районі Луганської області знищив п'ять одиниць БМП-3 і два танки противника, а 3 березня 2022 року в районі населеного пункту Козачого, позиція старшого лейтенанта Андрія Хоменка знищила 5 одиниць БМП-3 і один танк противника.

12 березня 2022 року у бою на Луганщині загинув військовослужбовець, полковник Збройних Сил України, командир 24-ї окремої механізованої бригади (2017-2020) Гудзь Валерій Федорович, уродженець м. Борисполя. У 2014-2017 рр. він пройшов бої на кордоні з РФ, в районі Волновахи та Авдіївки. Нагороджений орденами: Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (2015), Архистратига Михаїла ІІ ступеня (2019); недержавною нагородою орденом «Народний Герой України» (2017). Серед нагороджених Героїв України - уродженець с. Двірківщина Бориспільського району Сергій Іванович Пономаренко - український військовослужбовець, майор, заступник командира батальйону 3 ОТБр Збройних Сил України, який і сьогодні перебуває на передовій. У березні 2022 року на Харківщині рота капітана Сергія Пономаренка знищила танки, БМП та до 20 солдатів противника. Під прикриттям вогню командирського танку було здійснено виведення пошкодженої бойової машини в безпечне місце та успішну евакуацію її екіпажу. Пономаренко С. І. нагороджений також орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (2015), відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції», нагрудним знаком «Учасник АТО». Нещодавно він особисто брав участь у захопленні двох покинутих рашистами танків Т-80 - ці машини вже перебувають на озброєнні 3-ї бригади.

Щоденно, о 9.00 в Україні загальнонаціональною хвилиною мовчання «з метою вшанування світлої пам'яті, громадянської відваги і самовідданості сили духу, стійкості та героїчного подвигу воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, мирних громадян, які загинули унаслідок збройної агресії російської федерації проти України…», - говориться в Указі Президента України від 16 березня 2022 року № 143/2022, ми з болем у серці згадуємо та висловлюємо щирі слова вдячності нашим Героям - захисникам і захисницям, схиляємо свої голови перед світлою пам'яттю Героїв-уродженців Київщини, а в їх особі, і перед усіма Героями, які свідомо йшли на смерть і загинули в боях за Україну, захищаючи її незалежність, державний суверенітет та територіальну цілісність.

Молитвою, добрим словом згадуємо всіх Героїв поіменно, які боролися і віддали своє життя за долю і майбутнє України. Відважні українські воїни стали символом гідності проти насилля та несправедливості, віддавши своє життя за Україну. А живим захисникам і захисницям - велика вдячність, шана і хвала.

Ми переможемо заради майбутнього, заради всіх, хто загинув за нашу свободу.

Слава Україні! Героя Слава!

 https://www.youtube.com/watch?v=RBTVYkCuP-c