Київська обласна бібліотека для дітей Київська обласна бібліотека для дітей

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей до 100-річчя від дня народження патріарха українського гумору і сатири Павла Глазового

 

Павло Прокопович Глазовий (30.08.1922–29.10.2004) – видатний український поет-гуморист, сатирик. Це був дійсно народний письменник, яким захоплювались і прості люди, і відомі митці. Попри всенародну любов влада не дуже шанувала талановитого гострослова. Тільки у 1988 році, коли майстру гумору виповнилося 66 років,  він став лауреатом премії імені Остапа Вишні, а вже у 1996 році першим лауреатом Всеукраїнської літературної премії імені Петра Сагайдачного. Також поет лауреат літературної премії ім. Наталі Забіли. У 1993 році Павлу Глазовому присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України», а в 1997 році за вагомий внесок в українську літературу митця було нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Глазовий відзначений медаллю Міжнародного доброчинного фонду «Українська хата» — «За доброчинність».

Павло Глазовий   автор 13 книжок сатири і гумору та 8 книжок для дітей. Він працював переважно в жанрах співомовки, віршованої гуморески, байки. Його твори з задоволенням продовжують виконуватись на телебаченні, радіо, з різних сцен  майстрами слова, серед яких і Герой України, Народний артист України Анатолій Паламаренко. На тексти гуморесок Павла Глазового  композитори написали пісні, які виконують багато творчих колективів. Гуморески Глазового цікаві, веселі, тонкі та так влучно і майстерно передають вдачу  українців, що не сміятись просто неможливо. Гумор Павла Глазового — доброзичливий, тому він і був шанований українцями.

Павло Глазовий зробив значний внесок і в дитячу літературу. Він автор дитячих книжок: «Іванець-Бігунець» (1963), «Як сторінка, то й картинка» (1964), «Про Сергійка-Нежалійка та клоуна Бобу» (1965), «Перченя» (1966). У співавторстві з Федором Маківчуком написані «Пушок і Дружок» (1957) та «Старі друзі» (1959), а з Богданом Чалим – «Про відважного Барвінка та Коника-Дзвоника» (1958). Його яскраві та  смішні вірші з повчальною мудрістю  для дітей увійшли до шкільних програм та багатьох хрестоматій.

Творчість Павла Глазового – це яскрава сторінка в українській літературі. КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей» пропонує викладку книг автора із фондів бібліотеки. Читаймо кращі українські книги! Слава Україні!